Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat cum vor fi analizate tezele de doctorat din perioada 1990 – 2016. Cîmpeanu a spus că strategia de combatere a plagiatului nu poate fi unitară la nivel național, deoarece sistemul de învățământ superior e descentralizat. Fiecare universitate va veni cu propria strategie.
Citește și: VIDEO Apel al Guvernului României pentru vaccinarea copiilor, înainte de începerea școlii
„Sistemul universitar este unul descentralizat. Am cerut, pe 18 februarie, un proiect pentru o strategie națională de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat. Pentru că foarte multă lume vorbește, exprimă opinii, corecte de altfel, dar observând că nu s e întâmplă nimic, am adoptat această soluție prin care fiecare universitate care e organizatoare de studii de doctorat va trebui să aibă până la finele anului o stregie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe site-ul propriu.
Citește și: O treime dintre americani s-au infectat cu Covid în 2020
Fiecare universitate va avea o structură adaptată dimensiunilor activității, că avem universități în care s-au susținut 200 de teze și altele cu 5.000. Structurile vor fi adecvate și universitățile vor decide singure. Aceste structuri vor avea activitatea corelată cu cea a secretariatului școlii doctorale și secretariatului instituției organizatoare de studii de doctorat”, a spus Cîmpeanu.
În cursul zilei de azi, Ministerul Educației a introdus un nou paragraf în „Ordinul privind verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016”.
Ordinul poate fi citit AICI.
Paragraful nou introdus:
„(4) Verificarea tezelor de doctorat în universitatea în care s-a susținut doctoratul este independentă de verificarea CNATDCU și se face în cadrul mecanismelor interne de asigurare a calității. CNATDCU analizează orice sesizare, conform regulamentului propriu.”
Ceea ce însemană că oricine poate face o sesizare către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNACTDU) dacă prezintă argumente privind existența unor suspiciuni de plagiat. Instituția va fi obligată – prin comisiile pe care le are – să investigheze acuzațiile.
Din Ordin se înțelege că și în cazul în care există o teză de doctorat care primește un verdict de neplagiat din partea unei universități ea poate ajunge să fie reanalizată de CNATDCU. Condiția este existența unei sesizări, iar în respectiva sesizare să existe probe care să indice suspiciuni de plagiat.
Sesizarea se depune AICI.