Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Cum s-a ajuns la aceste sume

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.12.2023 - 20:18
Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Cum s-a ajuns la aceste sume - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Cum s-a ajuns la aceste sume - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Află cum s-a ajuns la aceste sume.

SHARE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a detaliat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, prevederile ordonanţei de urgenţă.

Astfel, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care aproximativ 13% se va realiza în luna ianuarie.

Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Cum s-a ajuns la aceste sume

Pentru debutanţii cu studii superioare de lungă derută, creşterea brută medie totală în anul 2024 va fi de 19,4%, din care 12,6% în ianuarie.

În ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, salariile de bază vor fi peste cele ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenţie.

"Astfel, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Prin urmare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică şi dirigenţie, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică.

Creşterea include şi rezolvarea inechităţilor existente în prezent între salariile pentru funcţiile de conducere şi salariile funcţiilor de execuţie", a transmis sursa citată.

Citește și: O profesoară din România își pune elevii să facă ordine în clasă. Educație cu mătura în mână

Ligia Deca a mai precizat că personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de creşteri care se calculează la salariul de bază, precum: dirigenţie 10% (de această creştere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic); gradaţie de merit 25% (acordată pentru 16% din totalul personalului didactic), între 7-20% creştere salarială pentru predare simultană (de aceasta beneficiază aproximativ 10% din totalul personalului didactic); 15% pentru învăţământ special (aproximativ 8% din personalul didactic).

"De asemenea, personalul didactic de predare beneficiază de sporuri. De exemplu: 10% spor de suprasolicitare neuropsihică - de care beneficiază întreg personalul de predare; între 3-20% spor de zonă, pentru personalul didactic din mediul rural; între 10-25% spor de practică pedagogică pentru personalul didactic care efectuează timp lucrat în regim de practică pedagogică", a explicat Ligia Deca.

În ce priveşte învăţământul superior, creşterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare va fi de aproximativ 20%, din care creşterea medie pentru luna ianuarie va fi de aproximativ 13%.

Cât vor lua profesorii „în mână”? 

Un profesor cu grad didactic 1, studii superioare de lungă durată și vechime de minimum 25 de ani va avea din luna ianuarie un salariu de bază de 9.623 de lei, conform unui document cu exemple de creșteri salariale transmis de Ministerul Educației.

Un cadru didactic cu grad didactic 2 și vechime între 15 și 20 de ani va avea un salariu de bază de 7.824 de lei.

Citește și: Cu cât cresc salariile profesorilor în 2024 ? Guvernul a aprobat măririle salariale din învățământ

Noul salariu de bază al unui profesor debutant va fi de 6.080 de lei.

Documentul cu exemple de creșteri salariale publicat de Ministerul Educației poate fi accesat aici:

Creșteri salariale învățământ

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te