TUPEU. PSD se laudă că a reînființat școlile profesionale, distruse de Andronescu în 2009

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.04.2019 - 10:17

Un mesaj sponsorizat și asumat de „Departamentul pentru Educație națională” susține că ”Guvernul PSD a reînființat școlile profesionale”.

SHARE

Un fals ordinar. Actualul ministru al Educație, Ecaterina Andronescu este cea care, în urmă cu exact un deceniu,în 2009, a desființat școlile de arte si meserii, direcționând locurile către liceele tehnice. 

De altfel, într-un document publicat de Minsiterul Muncii se arată care sunt efectele dezastruoase ale deciziei luate de Andronescu în precedentul său mandat de ministru al Edcuației:  "desființarea Școlilor de Arte și Meserii a condus la necontinuarea studiilor a cel puțin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, în principal din cauza faptului că familiile nu pot să acopere costurile a 4 ani de școlarizare. Acest fenomen a fost vizibil în special în cazul elevilor din mediul rural, în condițiile în care reteaua liceelor este mult mai slab dezvoltată aici în comparație cu mediul urban".

(captură Mădălina Cocea)

De ce a luat ministrul de atunci și de acum al Educației, Ecaterina Andronescu această decizie? Pentru a alimenta universitățile, în special cele private, care aveau nevoie de tot mai mulți absolvenți de liceu.

Revenită în cel de-al patrulea mandat la Ministerul Educației, Andronescu a anunțat că vrea să regândească structura liceului și a examenului de bacalaureat: Ciclul secundar superior începe la vârstă de 15 sau 16 ani, are durata de 3 sau 4 ani în care se organizează în programe de studii profesionale, studii liceale vocaționale, studii liceale de științe și socio-umaniste. Examenul de absolvire pentru programul profesional (Bacalaureat T) va cuprinde probe specifice si un proiect profesional. , se arată în documentul „Educația ne unește”, elaborat de Andronescu.

Citește și: Zece motoive pentru care Andronescu nu ar trebui să fie ministru

Cam așa a reînființat PSD școlile profesionale. Printr-un document pus în dezbatere publică și în care, același personaj – Ecaterina Andronescu – susține ceea ce a desființat acum un deceniu.          

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -