Teodorovici recidivează: I-ar obliga pe studenți să lucreze în România „un număr de ani”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2019 - 08:49
Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea

Ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, la Antena 3, că studenții ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România.

SHARE

Teodorovici a avut o idee similară anul trecut, când ar fi vrut ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, iar după aceea să își caute de lucru în altă țară.

„De ce nu intrebam si discutam cu studentii: continuam sa sprijinim aceasta zona, dar, dupa terminarea facultatii nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studentii un numar de ani de zile sa lucreze in Romania dupa terminarea facultatii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală ...Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a spus Eugen Teodorovici, la Antena 3. 

O altă măsură anunțată recent de Guvernul Dăncilă se referă la limitarea gratuității de care beneficiază studenții pentru călătoriile cu trenul. Astfel, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a propus „limitarea numărului de călătorii gratuite în fiecare an, limitarea la 26 de ani a vârstei până la care se acordă călătoriile și să nu mai primească studenții repetenți sau cu restanțe“. O altă măsură anunțată de PSD este tăierea burselor pentru studenți, pe perioada vacanțelor. 

Citește și: PSD lovește din nou în educație: Elevii din rural, mai degrabă încurajați să se lase de școală 

Amintim că, în 2017, și Academia Română a propus ca studenții care absolvă o facultate pe locurile finanțate de la bugetul de stat să fie obligați să muncească în România numărul de ani în care au beneficiat de subvenție sau, dacă se opun, să fie obligați să își plătească studiile. Academia Română considera, atunci, că așa se va opri „exodul creierelor”. 

Citește și: Teodorovici, băiatul de la „seral“ care a sedus și abandonat un doctorat

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -