Mandatele directorilor de școală au expirat anul trecut. În mod obișnuit, ele se prelungesc de către Ministerul Educației până la organizarea unor noi concursuri.
Calificativ: foarte bine
Acest lucru nu s-a întâmplat la școala Gimnazială Nicolae Labiș. Mandatul directorului Maria Laura Preotescu nu a mai fost prelungit, deși a avut calificative excelente la toate evaluările Inspectoratului.
În anul 2016, postul de director al școlii Gimnaziale Nicolae Labiș din sectorul 3 al Capitalei a fost câștigat de Maria Laura Preotescu. În 2016, a câștigat funcția de director la patru școli, dar a ales Nicolae Labiș. La toate evaluările făcute de inspectorat a obținut calificativul foarte bine. A obținut 95 de puncte din 100.
Incompatibilitate dovedită de lege
Fără nicio explicație, Inspectoratul Școlar București a numit-o, la începutul acestui an, în funcția de director al Școlii Nicolae Labiș pe Mihaela Diaconu. Anterior, ea ocupase funcția de director adjunct. Mihaela Diaconu se află în conflict de interese. Soțul său Ion Diaconu este administrator de patrimoniu în cadrul aceleiași școli.
Ghidul privind incompatibilitățile și conflictul de interese spune foarte clar în acest sens:
„Raporturi ierarhice directe
Articolul 95 interzice raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I – inclusiv dacă superiorul are calitatea de demnitar. Persoanele care se află în una dintre situaţiile de mai sus trebui să opteze, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea la calitatea de demnitar.
Existența raportului ierarhic între soți sau rude de gradul I şi neîndeplinirea obligaţiei de a opta se constată de către şeful ierarhic superior al funcţionarilor publici respectivi, care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre funcţionarii publici soţi sau rude de gradul I.”
Document: administrator din 2016
Așa cum se vede din documentul de mai jos, Ion Diaconu a încheiat un contract individual de muncă „urmând să înceapă activitatea la data de 22.08.2016. Activitatea se desfășoară la Școala Gimaanzială Nicolae Labiș, sector 3... Felul muncii: Funcția de administrator (patrimoniu)”. El a fost angajat cu normă întreagă, lucrând timp de 40 de ore pe săptămână.
Tot documentul arată că Ion Diaconu are printre atribuții: „oraganizarea și gestionarea bazei materiale a instituției”, „întregistrarea întregului inventar mobil su imobil” etc.
Să ne imagină că se constată că au dispărut obiecte din baza materială a școlii. Ar urma ca directoarea Diaconu să îl tragă la răspundere pe soțul său, Ion Diaconu, care este administrator financiar. O situație clară de conflict de interese.
Petiție pentru fosta directoare
O petiție, în care se cere păstrarea în funcție a fostei directoare, a fost lansată de părinții elevilor de la școala Nicolae Labiș.
„NU DORIM ALT DIRECTOR!
Noi, părinții copiilor care învață la Școala Gimanzială “Nicolae Labiș”, dorim păstrarea în funcția de director a doamnei Preotescu Maria - Laura.Ne opunem în mod ferm oricărei schimbări la nivelul managementului în Școala Gimnazială Nicolae Labiș întrucât dna Preotescu Maria Laura, ocupant prin concurs al funcţiei de director în ultimii 4 ani, a demonstrat în anii precedenţi excelente calităţi manageriale în conducerea şcolii, înregistrând performanţe evidente în școală”, se arată în petiție.