Primarii, obligați să plătească elevilor burse de 150 de lei. Fuseseră tăiate din lipsă de fonduri

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.02.2020 - 11:52

După ce PSD le-a dat primarilor posibilitatea de a oferi salarii uriașe angajaților, în lipsa lichidităților, mulți edili au tăiat bursele de merit ale elevilor.

SHARE

Situația a apărut și în București unde edilul sectorului 3, Robert Negoiță a lăsat zeci de mii de copii fără burse.

Elevii care au media peste 8.50 ar trebui recompensați din fonduri locale.

„Nu vorbim doar de o lipsă de finanțare, dar și de rea credință. În extrem de multe localități din mediul rural, primăriile nu plătesc deloc aceste burse. Unele Consilii Locale au decis să  ofere burse doar de la 9 sau 9,50 în sus”, ne-a precizat Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache.

Acesta spune că legea precizează că toate Consiliile Locale „pot” oferi aceste burse, iar primarii interpretează acest cuvânt în sensul de „opțional”. Astfel, primăriile de la sate nu oferă burse copiilor. Iulian Cristache lansează un apel părinților să se adreseze Consiliilor Locale pentru a cere acordarea burselor.  

Pobabil și în acest context, a apărut proiectul de Hotărâre pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă elevilor în anul şcolar 2020 – 2021.

„(1) În anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 150 lei.

(2) Bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

(3) Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -