PMP atacă la CCR modificările la Legea educației naționale făcute de UDMR

DE Octavia Constantinescu | 13.02.2020 - 13:59

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, Marius Paşcan, a anunţat joi că formaţiunea va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse de UDMR la Legea educaţiei naţionale, prin care universităţile vor fi obligate să organizeze admitere în limba minorităţiilor.

SHARE

PMP solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge această „lege ticăloşită”. Dacă va fi totuşi promulgată, PMP va sesiza Curtea Constituţională a României.

Un proiect de lege, iniţiat de UDMR în 2018, a fost adoptat în această săptămână de Senatul României şi aduce peste 30 de modificări Legii educaţiei naţionale. Pe baza acestora, universităţile vor fi obligate să organizeze admitere în limba minorităţilor la facultate, masterat sau doctorat, indiferent dacă au sau nu secţii în limbile minorităţilor.

„Am arătat în mai multe rânduri că mai bine de jumătate dintre absolvenţii învăţământului preuniversitar în limba maghiară nu cunosc elementar limba română", a arătat deputatul Marius Paşcan.

„Conform prevederii respective, culmea, profesorii examinatori vor trebui să cunoască limba minorităţii, subiectele de examen se vor formula în limba minoritarului, repet, chiar dacă la universitatea respectivă nu există secţii cu predare în limba minorităţilor. Mai mult, se stipulează că nu se mai poate desfiinţa sau înfiinţa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară, fără acordul organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României, adică al UDMR. Adică formațiunea își asumă decizii ce ar trebui luate doar de Ministerul Educaţiei Naţionale", a subliniat Marius Paşcan.

„ Practic, se dorește oficializarea unei alte limbi în statul român. Încalcă articolul 13 din Constituţia României, conform căruia, în România, limba oficială este limba română, prin urmare este o lege neconstituţională şi reprezintă un nou asalt etnic separatist împotriva ţării noastre.”

Senatorul UDMR Novák Csaba Zoltán consideră abordarea PMP un „război politic”.

„Predarea limbii române (în învăţământul preuniversitar - n.r.) este o problemă, noi avem propuneri legislative, propuneri metodologice pentru această problemă şi încercăm să rezolvăm. Dorim ca cei care au studiat în limba maternă să aibă posibilitatea de a concura în mod egal cu cei care susţin examenul în limba română, după care vor studia în limba română", a susţinut Novák Csaba Zoltán.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -