„Plagiatul“ lui Șerban Nicolae, blocat de un an

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.01.2019 - 16:40

Termenul până la care trebuia să se dea un verdict oficial în privința acuzațiilor de plagiat la adresa senatorulul PSD a fost depășit cu cel puțin șase luni.

SHARE

În luna noiembrie 2017, colegul nostru Sorin Semeniuc publica, pe portalul Centrului Român pentru Jurnalism Independent, analiza tezei de doctorat a senatorului PSD Șerban Nicolae. Concluzia: „peste 10% din lucrarea de doctorat în domeniul relaţiilor internaţionale a lui Şerban Nicolae conţine pagini plagiate, într-un caz fiind preluate din textul-sursă şi note de subsol. Teza a fost susţinută în 2009, la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, titlul fiind - Proiecte de reformă a Naţiunilor Unite“.

Pe data de 8 decembrie 2017, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare era sesizat cu privire la existența suspiciunilor de plagiat.

Răspunderea e la CNATDCU

Așa cum prevede procedura oficială, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca a fost solicitată să facă o analiză a tezei de doctorat susținută de senatorul PSD. Într-un răspuns oficial oferit Newsweek România, universitatea susține că „și-a îndeplinit, în termen, obligațiile legale… astfel, ca urmare a unei adrese transmise de CNATDCU, Universității Babeș-Bolyai, adresă prin care s-a solicitat analiza și exprimarea unui raport în sesizarea privind suspiciunea de plagiat (față de Șerban Nicolae n.red.), a fost numită o comisie de analiză formată din cadre didactice, conducători de doctorat din cadrul UBB. Raportul a fost finalizat și semnat în 18 ianuarie 2018, dată la care a și fost transmis în mod oficial către CNATDCU... În condițiile în care toate documentele se află deja la CNATDCU în vederea finalizării analizei și nu există încă o decizie publică în acest caz, CNATDCU este singura instituție în măsură să furnizeze informații suplimentare“.

Universitatea din Cluj a respectat termenul impus de lege care spune că „în 30 de zile de la înregistrarea sesizării, Școala Doctorală (în cazul de față a UBB n. erd.) transmite către CNATDCU punctul de vedere cu privire la soluționarea sesizării… Punctul de vedere va cuprinde propunerea de menținere sau retragere a titlului de doctor, semnată de rector“.

Se mai analizează

După ce a primit acest punct de vedere, CNATDCU ar fi trebuit să constituie o Comisie care, ținând cont și de Raportul UBB, să analizeze acuzațiile de plagiat aduse lui Șerban Nicolae. Comisia trebuie să dea un verdict de plagiat sau neplagiat, care să fie validat sau invalidat de Consiliul General al CNATDCU. Procedura nu ar fi trebuit să dureze mai mult de 3-4 luni, astfel că un verdict ar fi fost de așteptat cel târziu în aprilie-mai 2018.

Deși au depășit toate termenele rezonabile, într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației spune că încă se mai analizează subiectul: „Pe numele domnului Șerban Nicolae a fost înregistrată la UEFISCDI sesizarea de plagiat numărul 3822/08.12.2017, declarată admisibilă și redirecționată Ministerului Educației Naționale, unde a fost înregistrată cu nr. 17465/08.12.2017. Sesizarea a fost prezentată de CNATDCU și a fost demarată procedura de analiză a acesteia, conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.482/2018.

Școala Doctorală (a UBB n.red.) a transmis toate documentele, conform prevederilor ordinului nr. 3.482/2018, iar comisia de lucru este constituită și elaborează rapoartele de analiză. La momentul redactării acestui răspuns, CNATDCU nu are un raport final de analiză privind teza de doctorat elaborată de domnul Șerban Nicolae“, a spus Ministerul.

Concluzie

În profund dispreț față de lege, Ministerul Educației ne-a transmis: nu ne mai deranjați în chestiunea „Șerban Nicolae“, vă mai căutăm noi.

Citește și Șerban Nicolae și Codrin Ștefănescu, afaceri de milioane cu cumătrul lui Dragnea

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te