Pentru milioane de români, „acasă” înseamnă 11 metri pătrați. Cum poți schimba acest lucru

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.12.2021 - 13:25
Pentru milioane de români, „acasă” înseamnă 11 metri pătrați. Cum poți schimba acest lucru
Pentru milioane de români, „acasă” înseamnă 11 metri pătrați. Cum poți schimba acest lucru

O casă de numai 11 metri pătrați este amplasată în parcarea exterioară București Mall – Vitan și va fi deschisă publicului larg în perioada 2 – 16 decembrie, în intervalul 10:00 – 20:00. Ea vrea să atragă atenția asupra condițiilor grele în care trăiesc mulți români.

SHARE

Un procent de 36% dintre români trăiesc la limita sărăciei, conform Eurostat, 2020. Pentru a atrage atenția asupra acestei realități, în București a fost amplatasă „casa Niță”. 

Casa reprezintă un simbol, dar asta nu o face mai puțin reală. Este ceea ce milioane de români numesc „acasă”. Ea reflectă realitatea șocantă în care trăiesc 36% dintre românii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Casa Niță are 11 mp și este locuită de o familie de 5 persoane. Este o casă 100% vulnerabilă în fața vremii, cu izolație precară, bucătărie improvizată, de multe ori fără apă curentă sau grup sanitar în interior.

În aceste condiții, Habitat for Humanity România lansează un apel de mobilizare către publicul larg, prin intermediul campaniei de strângere de fonduri Trăiește o experiență DRAMAtică și aduce în București Casa Niță.

Prin intermediul acestei inițiative, Habitat for Humanity România își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la condițiile precare în care locuiesc familiile vulnerabile din țară. Astfel, cei care își doresc să sprijine misiunea organizației, o pot face prin trimiterea unui SMS la 8845 cu textul “HABITAT” pentru a dona 2 euro lunar. Mai mult decât atât, companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit, în baza unui contract de sponsorizare, până la sfârșitul anului.

Din 1996, Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. Voluntarii reprezintă nucleul organizației. Ei donează timp, forță de muncă și se implică activ în strângerea de fonduri pentru proiectele care deservesc familiile-partener. Pandemia a accentuat criza locuirii accesibile, restricțiile au închis șantierele, iar voluntarii nu au mai putut participa la evenimentele de construire.

Citește și: Valeriu Gheorghiță atenționează: „Omicron poate să ocolească anticorpii”

„De ce Casa Niță în București? Pentru că ne-am propus să dramatizăm această realitate cruntă printr-o inițiativă care va fi ușor de descifrat de către oricine. Vrem să-i facem pe oameni să experimenteze ce înseamnă să trăiești în condiții greu de imaginat, mai ales în această perioadă când am înțeles cu toții cât de important este cuvântul „acasă”.

Frica pe care am resimțit-o în ultimii 2 ani ne-a făcut să uităm unii de alții. În mod paradoxal, pentru persoanele vulnerabile, pandemia se află la coada unui lung șir de frici: frica să nu se prăbușească pereții peste copii în somn, frica de ploaie, de frig, de iarnă… de noapte. Vă îndemn să întoarceți privirea către familiile care au nevoie de o locuință decentă. Doar împreună putem transforma frica în speranță!”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România

Citește și: Universitatea de Vest Timișoara organizează o strângere de fonduri pentru copiii cu dizabilități

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te