Religia, admisă la BAC. Pasaje din manuale despre familie, avort, mariaj pe care unii le vor refuza

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.04.2023 - 12:58
Elevi la școală - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Religia va deveni, cel mia probabil, materie opțională la bacalaureat. S-ar putea ca o parte din conținutul lor să nu fie pe placul unor părinți. Manualele pentru elevii de liceu sunt complexe și au o concepție despre familie, căsnicie sau iubire „tradiționalistă”.

SHARE

Pe 15 martie 2022, BOR şi alte culte din România au cerut ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. 

Voia bisericii s-a făcut parțial o dată cu dezbaterile din Parlament pe Legea Educației. A fost admis un amendament prin care religia va putea fi materie opțională la proba E, proba specifică profilului. Cei care pot susține această probă sunt elevii de la sociologie și filologie.

Citește și: EXCLUSIV Religia, disciplina pentru care ar putea opta cei mai mulți elevi la BAC. 80% o studiază

În acest context, am citit manualul de religie de clasa a XI-a propus de Editura Corint. Concluzii: materia este foarte grea pentru un copil de 17 ani (clasa a XI-a), iar o serie de teme (familie, căsătorie, avort) din manual s-ar putea să nu fie acceptate de părinți. Să le luăm pe rând.

O materie grea

Primul capitol din manualul de clasa a XI-a se numește „Dogmatică”. O materie cu același nume se predă în Facultățile de Teologie. În manual apar texte mult mai complexe decât cele din manualul de filosofie de clasa a XII-a. 

În cele 30 de pagini de „Dogmatică”, elevul învață că: 

„Revelația supranaturală este descoperirea prezenței și lucrării permanente a lui Dumnezeu în istorie. Astfel, istoria omenirii reprezintă un cadru de întâlnire între Dumnezeu și om. În desfășurarea revelației supranaturale, caracterul personal al lui Dumnezeu este mai evident și mai accentuat”.

„Sfânta Tradiție are un caracter statornic, prin care se păstrează cu fidelitate conținutul Scripturii și al credinței apostolice. De asemenea, există și un aspect dinamic al Sfintei Tradiții, prin care se adâncește conținutul Scripturii,
prin actualizarea mesajului credinței în diferite epoci de-a lungul istoriei. Numai prin Tradiție cuvântul Scripturii devine mereu viu și actual.

Lumina exprimă înțelegerea lumii ca o realitate deschisă spre Dumnezeu. Lumina lumii nu este o necesitate supusă
unei legi, ci e lucrarea lui Dumnezeu.”

Citește și: Tânără din America, născută pe un câmp din România, își caută părinții naturali. ”Nu îi judec deloc”

Un absolvent de teologie ne-a precizat că manualul nu este scris într-un limbaj familiar copiilor. Și tot el s-a întrebat retoric dacă aceste conținuturi sunt adecvate nivelului lor de înțelegere arătând că textele studiate în același an la română (clasa a XI-a) sunt mai ușor de înțeles.

 Concepte care pot deranja acasă

Partea a doua a manualului este cea care va stârni cele mai aprinse dezbateri. Capitolul numit „Morala creștină” definește termeni precum familie, căsnicie, avort, care pot intra în conflict cu ceea ce învață copiii acasă.

Unii părinți ar putea avea o altă înțelegere a termenilor de mai sus, în opoziție cu sensul dat de Biserică și menționat în Manualul de religie, ne-a precizat absolventul de teologie.

Pasajele următoare sunt citate din manual:

„Se încearcă astăzi tot mai mult și mai insistent să se arate că avortul trebuie justificat și considerat drept ceva firesc. Dincolo de condițiile societății în care trăim și de mentalitatea omului contemporan, avortul rămâne ucidere
de prunci.

Întreruperea la cerere a unei sarcini nu este, să reținem, doar problema femeii, ci ține de responsabilitatea cuplului, bărbat și femeie. Nu există motiv întemeiat pentru care viața unui copil să fie suprimată în pântece...

Ca dezintegrare a unei familii, divorțul reprezintă drama unui cuplu. Consecințele, de ordin moral sau psihologic, pe care divorțul le aduce în viața membrilor unei familii sunt uneori deosebit de grave. În acest sens, misiunea
preoților este foarte importantă, susținând dorința unității acelei familii, atât prin intermediul spovedaniei, cât și prin dialog și buna sfătuire a soților. 

Căsătoria creștină este monogamă, heterosexuală și binecuvântată. Constituirea unui cuplu creștin înseamnă însoțirea unui singur bărbat cu o singură femeie, primind în Biserică binecuvântarea lui Dumnezeu”. 

Relația sexuală înainte de cãsãtorie este o consumare anticipată a comuniunii trupești, în afara binecuvântării lui Dumnezeu.

Prețuind cu adevărat o relație, caută mai întâi să-l cucerești pe celălalt, să-i cunoști sufletul și nu să-l
reduci la un obiect, posedându-l! Oare cât este iubire adevărată în această dorință și cât o manifestare egoistă...”

Concluzie. S-ar putea să nu fie atât de mulți elevi dornici să dea examenul de bacalaureat la religie. Materia este deosebit de grea, iar unii părinți ar putea să nu fie de acord cu concepția Bisericii despre societate.

Numărul elevilor care au optat pentru orele de religie este uriaș. Aproape 80% potrivit datelor obținute de Newsweek România. Peste 2,1 milioane de elevi din învățământul preuniversitar au ales să studieze religia, un procent care trece de 78%. Totalul elevilor din învățământul preuniversitar este de 2,75 de milioane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te