Din ce în ce mai multe şcoli de stat cer elevilor măcar o vestă, un sacou sau un tricou alb. La privat e însă obligatorie ţinuta pentru toată lumea.
Părinţii spun că dacă statul vrea uniformă obligatorie, trebuie să o şi plătească.
Uniforma nu mai e ce a fost. Dacă pentru alte generaţii, sarafanul şi matricola sunt de tristă amintire, pentru elevii din zilele noastre uniformele sunt un mod de a scăpa de grija veşnicei întrebări: cu ce mă îmbrac mâine.
Iar pentru părinţi, o cheltuială importantă la început de an, conform Observatornews.
Mădălina are doi copii, în clasa a IV-a şi a VIII-a. A cheltuit în jur de 1500 de lei doar pentru uniforme.
"Nu mai avem problema cu ce ne îmbrăcăm în fiecare zi, avem acelaşi tip de haine, nu mai venim acasă cu acela avea nu ştiu ce tricou, celălalt nu ştiu ce pantofi, bluze", spune Mădălina Marin.
"Mai ales acum, pentru că este foarte diversificată, de la tricouri polo până la cămăşi de sport, este un ajutor foarte mare, deoarece nu mai trebuie să stai în fiecare dimineaţă ce port", explică Ştefan, elev.
În şcolile private din România, uniforma este ţinută obligatorie pentru elevi. La stat, însă, decizia rămâne a părinţilor
"Pentru elevii noştri creează acest simţ de apartenenţă la mediul şcolar. În plus, este şi un mijloc prin care reducem posibilitatea apariţiei bullying-ului, pe motivul că tu te-ai îmbrăcat astăzi mai bine, tu te-ai îmbrăcat mai rău", declară Laura Antoniu, reprezentant şcoală privată.
"Dacă vom decide la nivel naţional aceste uniforme atunci statul trebuie să vină să bugeteze. Pentru că nu poţi să obligi o familie să plătească o uniformă care nu şi-o permite în acel moment", explică Iulian Cristache, Federaţia Naţională a Părinţilor.