Noua admitere la liceu. Cum s-ar putea desfășura concursul la liceele de top

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.07.2021 - 20:39
Noua admitere la liceu. Cum s-ar putea desfășura concursul la liceele de top. Foto Inquam Photos/George Călin

Liceele și-ar putea organiza propriul concurs de admitere și și-a putea face propria selecție de elevi, așa cum se practică și în alte țări, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

SHARE

Deocamdată, este vorba despre o ipoteză de lucru, dar dacă o nouă lege a educației ar fi adoptată în timp util, sistemul s-ar putea aplica din 2022, a declarat, vineri, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul precizase vineri, într-o conferință de presă, că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va putea da admitere la două licee.

Instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen.

„Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Dacă un bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și ale fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a explicat ministrul educației.

Ministrul a amintit de examenele de departajare care se organizează la aceste licee de top la trecerea de la clasa a IV-a la clasa a V-a, unde, dacă există mai multe opțiuni decât clasele prevăzute, există obligativitatea organizării unui concurs de triaj.

Se ridică însă suspiciunea că un astfel de demers ar deschide calea unor fapte de corupție, iar ministrul nu exclude total această posibilitate, dar spune că tocmai de aceea totul va trebui să fie făcut cu maximă atenție. „Modul în care se organizează la nivelul școlii acest concurs - îmi place să cred, dar nu pot garanta - că este întotdeauna cel mai obiectiv.

De aceea, va trebui o atenție maximă pentru ca aceste concursuri să poată fi organizate corect și obiectiv”, a spus ministrul, referindu-se la viitoarele concursuri de admitere la liceu.

O măsură care s-ar putea impune - dar nu rezolvă această problemă, recunoaște ministrul - este ca aceste concursuri de admitere să fie organizate în aceeași zi și la aceeași oră în toate liceele care doresc să organizeze examenul.

Pe de altă parte, se ridică problema de a da șanse egale pentru toți elevii.

De aceea, ministrul spune că aceste licee care organizează concursuri de admitere ar putea să nu scoată la concurs toate locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată numai o anumită proporție, de pildă 75 la sută, restul de 25 la sută rămânând pentru repartiția computerizată în urma Evaluării Naționale.

În acest fel, ar avea acces la aceste licee și elevii care optează să susțină Evaluarea Națională, a explicat Cîmpeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te