Ministerul Educației își asumă promovarea educației sexuale

DE Edi Neagu | 23.06.2021 - 09:35
Sorin Cîmpeanu își asumă promovarea educației pentru viață, printre care și educația sexuală. FOTO: Facebook

Sorin Cîmpeanu precizează că Ministerul Educației își asumă promovarea educației pentru viață. Printre altele, este vorba de educația sexuală și educația rutieră.

SHARE

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, transmite că ministerul îşi asumă promovarea disciplinei obligatorii Educaţie pentru viaţă, care va include mai multe module, printre care: educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţie sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor.

"În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele şcolare sunt atributul specialiştilor din Ministerul Educaţiei. Legea educaţiei naţionale (LEN) prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei. Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educaţiei, dispoziţiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispoziţiile Legii educaţiei naţionale. Pe această bază legislativă, Ministerul Educaţiei îşi asumă promovarea unei discipline obligatorii - 'Educaţie pentru viaţă', care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor", arată ministrul într-o declaraţie transmisă Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Socrul lui Ponta o duce bine la Curtea de Conturi: lui Sârbu i-au crescut și pensiile, și salariul

Potrivit acestuia, modulele obligatorii vizate sunt următoarele:
- Educaţie civică;
- Educaţie sanitară;
- Educaţie sexuală;
- Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă;
- Educaţie pentru prim-ajutor;
- Educaţie juridică;
- Educaţie financiară;
- Educaţie rutieră;
- Educaţie civică.

Cîmpeanu a arătat că în cazul în care părinţii vor opta expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatelor obţinute la celelalte module.

CITEȘTE ȘI: Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității

"În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la 'Educaţie pentru viaţă', nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module", a menţionat ministrul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.