Fiul lui Tudorel Toader a dus Universitatea din Iași pe ultimul loc la un concurs de drept

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 26.04.2019 - 17:16
Fiul lui Tudorel Toader, pe urmele tatălui, spre consacrare/FOTO: Facebook.com
Fiul lui Tudorel Toader, pe urmele tatălui, spre consacrare/FOTO: Facebook.com

Prima Facultate de Drept înființată în România s-a făcut de râs la cea mai recentă ediție a Hexagonalei – o competiție a studenților de profil. La Drept Civil, echipa de la Iași, care l-a avut drept coordonator pe fiul lui Tudorel Toader, a fost pe ultimul loc.

SHARE

Recent, la București a avut loc Hexagonala Facultăților de Drept – o competiție înființată în 1970, inițal ca triunghiular. În prezent, la concurs se regăsesc studenți de la facultățile de stat din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu și Craiova.

Probele sunt împărțite în două secțiuni: științifică - drept civil, drept penal și drept constituțional și sportivă - fotbal, streetball, șah și tenis de masă.

În clasamentul final din acest an, pe primul loc s-a clasat Timișoara (92 de puncte), urmată de București (tot 92 puncte), Craiova (84), Cluj-Napoca (68), Sibiu (46) și Iași (38).

Fiul fără merit

Echipa de Drept Civil de la Iași a avut doi coordonatori, unul dintre aceștia fiind asistentul universitar Ionuț Alexandru, fiul ministrului demisionar al Justiției, Tudorel Toader.

Cei doi sunt cadre didactice la această facultate, juniorul devenind cadru didactic la această facultate în 2017, printr-un artificiu care să fenteze o prevedere mai veche ce interzicea astfel de angajări ce dau prost la imagine și trădează nepotismul universitar.

Ionuț Alexandru n-a adus plusvaloare, ba dimpotrivă, după cum arată clasamentul de la Drept Civil: Craiova (24 de puncte), București (20), Timișoara (16), Sibiu (12), Cluj-Napoca (8), Iași (4). Mai mult decât Iașul au luat și studenții de la Chișinău, invitați doar la probele științifice, în afara concursului: 7 puncte.

La Drept Penal, Iașul a ocupat penultimul loc, iar la Constituțional locul al treilea.

Un șir de eșecuri

Comportarea din 2019 a echipei de la Iași nu-i o noutate: în 2018, la Sibiu, tot ultimul loc, în 2017, locul 5 din 7 (a participat și gazda, Chișinăul), în 2013, 2014, 2015 tot locurile 5, iar în 2012 - locul 4. Doar în 2016, când concursul a avut loc la Iași, echipa locală a reușit să obțină poziția a doua.

Ca un fapt inedit, Iașul a primit frecvent Cupa Fair Play, gest care seamănă cu acela din sporturile unde asemenea distincție merge, pentru consolare, către cei mai slabi.

Nici Toader Junior și nici Tudorel Toader nu au răspuns mesajelor în care li se solicita să explice această situație care pune sub semnul întrebării calitatea studenților din această facultate. Paradoxal, statisticile arată, spre exemplu, că liceenii din Iași sunt în Top 3 la rezultate pe țară de mai mulți ani, iar școala de Drept de aici era renumită pe plan național.

Pe la colțuri, vina pentru acest rezultat este considerată că fiind a politicii lui Toader de a promova non-valori, de a nu scoate posturi la concurs și de a-i ține pe subordonați în "anonimat" pentru a nu avea opoziție.

Toader a condus această facultate, ca decan, între 2004 și 2016 și a fost prodecan între 1995 și 2003.

Ascensiunea misterioasă a celuilalt fiu

Simptomatic pentru această facultate pare parcursul lui Teodor Andrei, celălalt fiu al actualului ministru. Acesta a dat concurs de admitere la Cluj-Napoca și Iași, fiind respins la prima facutate și admis la cea a tatălui, printre ultimii, la Frecvență Redusă.

Ca-n basme, a urmat ascensiunea lui Teodor Andrei, care, primind doar note mari de la colegii tatălui său, a ajuns pe lista studenților de la zi, la taxă și apoi, pe un loc cu finanțare de la buget. Astfel, în clasamentul mediilor, acest student a avansat de pe locul 351 din 360 (la admitere) la 11 în anul al III-lea.

"Teodor vine la cursuri, la seminarii, îşi dă cât de cât interesul. Dar nu se poate spune că excelează. Este un student mediocru şi este clar că notele sale sunt umflate. Mulţi profesori se tem să nu-l supere pe rectorul Toader şi atunci fiul se alege cu note de 10", spunea, în ianuarie 2018, pentru reporteris,ro, unul dintre colegii de grupă ai acestuia.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te