EXCLUSIV Cum a ajuns un român director de programe al celei mai vechi academii de științe din lume

DE Mihai Duță | Actualizat: 24.10.2020 - 18:01
Lucian Brujan, la Academia Națională a Germaniei «Leopoldina» Foto: Leopoldina/ Stefanie Kirsch

Lucian Brujan (39 de ani) a plecat în Germania în 2002 cu o bursă de studii. Până în 2012 a predat la un universități din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Slovenia, Serbia și România. Din 2016, este director de programe la Academia Națională a Germaniei, „Leopoldina".

SHARE

Lucian Brujan s-a născut pe 2 februarie 1981 în Lugoj, acolo unde a crescut cu două limbi materne, româna și serbo-croata, pe lângă acestea învățând și germana, plus alte câteva limbi străine. Nu avea atunci cum să știe cât îi vor folosi toate acestea. Era și greu de imaginat așa ceva înainte de 1990.

„Până la plecarea din România în 2002 am trăit atât în Lugoj cât și în Timișoara, iar copilăria mi-am petrecut-o în comuna Cenad, Județul Timiș. Originile mele se află în regiunea multiculturală a Banatului, de care sunt profund legat și astăzi.  În 1999 am absolvit Colegiul Național Coriolan Brediceanu din Lugoj. În 2003 am absolvit studiile universitare la Universitatea de Vest din Timișoara în Geografie și Germanistică ca șef de promoție. Între 2002 și 2003 am avut o bursă Erasmus la Universitatea din Tübingen (Germania), una dintre universitățile de top 5 din Germania, fondată în 1477. Acolo am urmat între 2003 și 2005 și specializarea în Geoștiințe (Amenajarea Teritoriului, Dezvoltare Regională și Infrastructură de Transport), cu partea practică la o companie feroviară germană”, povestește Lucian Brujan.

A predat la universități din toată Europa

Între anii 2005 și 2012 a urmat o carieră academică la Universitatea din Tübingen, mai întâi ca deținător al mai multor burse de cercetare, printre care și Bursa de Stat a Landului Baden-Württemberg. Apoi a avansat la gradul de lector universitar la Institutul de Geografie. Acolo a predat și s-a specializat în Migration Research, Geospatial Planning și Geopolitics.

„ Am predat ca Visiting Lecturer la universități din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Slovenia, Serbia și România. În 2009 am co-inițiat o rețea eropeană cu universități din 8 țări axată pe studii de dezvoltare locală și regională. Pe lângă activitatea academică, între 2010-2012 am lucrat ca Director pentru Relații Internaționale și Comunicare din cadrul Universității din Tübingen, find responsabil pentru domeniul Științe Exacte și Naturale (ca. 8500 studenți, ca. 2000 doctoranzi și peste 170 catedre). Am avut și alte atribuții în managementul universitar, precum Change Management (fuziune de facultăți și acreditare în sistemul Bologna), și în Task Force-ul pentru Competiția pentru Excelență Universitară din Germania (Exzellenzinitiative) – Universitatea din Tübingen obținând prestigiosul statut de universitate de excelență (reconfirmat în 2018)”, spune românul.

Responsabil cu relațiile internaționale în cercetare- inovare

În 2012 a părăsit mediul universitar, trecând în serviciul public federal la Academia Națională a Germaniei «Leopoldina» la Halle și Berlin. Acolo ucrează și astăzi, obținând în 2016 gradul superior de director de programe.

«Leopoldina» este cea mai veche academie de științe din lume (fondată în 1652), având momentan circa 1700 de membri din peste 30 de țări. Academia are două mandate principale: să ofere consultanță științifică factorului politic și societății (de ex. în actuala criză COVID-19 sau referitor la criza climatică, editarea genomică, tranziție energetică ori migrație) și să reprezinte mediul științific german în organisme și forumuri internaționale.

„În activitatea mea curentă sunt responsabil pentru relații internaționale în cercetare-inovare și consiliere pe baze științifice pentru guverne, organizații internaționale și societate, fiind responsabil direct de UE și continentul European, Federația Rusă și spațiul post-sovietic și Turcia. De asemenea, sunt punctul de contact pentru mandatul de German Chief Scientific Advisor al președintelui academiei în cadrul structurilor-pendant, din Comisia Europenă, Parlamentul European și Secretariatul-General al Consiliului UE. În 2014 am inițiat o nouă arie de activitate, cea a diplomației științifice (science diplomacy) – un nou domeniu la intersecția dintre mediul academic-științific și diplomație și relații internaționale. Momentan co-dezvolt o nouă arie de activitate, cea a alianțelor tematice multilaterale la nivel global și supra-statal, respectiv inter-instituțional (de ex. pentru reducerea poluării globale). Lucrez îndeaproape cu guverne, ambasade, instituții oficiale, ONG-uri și business afin cercetării-inovării din peste 30 de țări. În 2014, Guvernul Federal German (Cancelaria Federală și Ministerul Federal de Externe) mi-au încredințat coordonarea activităților legate de educație, știință și societate din cadrul Procesului pentru Balcanii de Vest (Berlin Process) – un proces interguvernamental a 17 state europene și Comisiei Europene pentru sprijinirea drumului european al Europei de Sud-Est, inițiat de Cancelarul Federal Angela Merkel”, explică Lucian Brujan.

În permanentă legătură cu românii

În paralel cu activitatea de la „Leopoldina”, Lucian nu a neglijat nici cariera universitară. Din 2012 a activat și ca Permanent Visiting Lector la Universitatea de Limbă Germană Andrássy din Budapesta.

În 2020 a fost ales membru al prezidiului Asociației pentru Europa de Sud-Est (Südosteuropa-Gesellschaft) cea mai mare importantă asociație germană de oameni de știință și profesioniști dedicată Europei de Sud-Est.

Din 2012 se implică și pentru diaspora română din Germania, în special în dialogul cu autoritățile federale din Berin și pentru crearea unui Consiliul Român Central în Germania.

Lucian Brujan a fost nominalizat, la categoria "Serviciul Public", în Top 100 Români de Pretutindeni realizat de RePatriot. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te