Elevii cu temperatură care nu sunt lăsați la examenele naționale pot da statul în judecată

DE Flavia Drăgan, Petre Bădică | Actualizat: 11.06.2020 - 18:21
Inquam Photos / Octav Ganea

CNCD a anunțat că statul român comite o discriminare față de elevii care nu vor fi lăsați să se prezintă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat dacă au temperatură peste 37,3 grade Celsius.

SHARE

Avocatul Poporului a cerut un punct de vedere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănății nr. 4259/827/2020, prin care nu se permite accesul candidaților la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din anul 2020, dacă temperatura lor corporală măsurată depășește limita de 37,3 grade C.

CNCD a răspuns că în această speță „suntem în prezența analizei unei posibile fapte de discriminare indirectă”.

În mod teoretic, orice măsură discriminatorie ar trebui îndreptată. Termenul până la care decizia Ministerului Educației ar putea fi îndreptată este foarte strâns examenul de evaluare națională începând pe 15 iunie, iar cel de bacalaureat pe 22 iunie.

Sursele Newsweek România spun că există niște pași procedurali care trebuie urmați. Consiliul Național al Discriminării nu are puterea de a emite o decizie care să întoarcă Ordinul Ministerului Educației. „Teoretic, dacă Avocatul Poporului solicită Ministerului Educației să modifice Ordinul prin care se interzice elevilor cu 37,3 grade accesul la examenele naționale, guvernul ar trebui să procedeze ca atare.

Dacă Ministerul nu va da curs cererii Avocatului Poporului, atunci orice elev care nu va fi primit la examenele naționale poate da statul în judecată pentru discriminare”.

Ce a decis CNCD

CNCD a răspuns că în această speță „suntem în prezența analizei unei posibile fapte de discriminare indirectă”.

„În analiza sa, Colegiul Director are in vedere prevederea din art. 2 alin.3 din O.G. nr. 137/2000, potrivit căreia:

sunt discriminatorii, potrivit prezentei ordonanțe, prevederile, citeriile sau practicile aparent neutre care dezavantajează anumite persoane… în afara cazului în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate…

Suntem în prezența analizei unei posibile fapte de discriminare indirectă, astfel, condiția de participare la examenele în speță este una neutră, deoarece temperatura corporală se măsoară în cazul tuturor participanților. Condiția aparent neutră dezavantajează participanții a căror temperatură corporală depășește limita impusă prin Ordinul în cauză.

Măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumții simple, aceea că toți participantii care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecți de a fi purtători SARS-CoV-2, care genereaze o boală cronică contagioasă...

Suntem în prezența unei prezumții simple, care are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen măsurat cu o temperatură corporală peste limită, fiind tratată ca și când ar fi purtător de SARS-CoV-2, deși nu există această confirmare printr-un test medical”, se arată în documentul CNCD obținut Newsweek România.

Precizare

Elevii care au temperatură de peste 37,3 grade și nu sunt lăsați să intre la examene se pot înscrie într-o sesiune extraordinară, dedicată exclusiv lor, care începe pe 29 iunie (în cadrul Evaluării Naționale) și în iulie pentru elevii care dau bacalaueratul.

Program Evaluare Națională

15 iunie: Limba și literatura română - probă scrisă
17 iunie: Matematica - probă scrisă
18 iunie: Limba și literatura maternă - probă scrisă
22 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
22 iunie - Depunerea contestațiilor (orele 14:00 - 20:00)
23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
27 iunie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Calendar Bacalaureat

22 iunie 2020 – Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020 – Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020 – Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te