Ecaterina Andronescu nu cunoaște proiectele pe care le derulează ministerul său

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.01.2019 - 17:14
Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Ecaterina Andronescu a anunţat că vor fi construite, până la finele anului, 380 grădiniţe și că lucrările au fost finalizate pentru 185 dintre acestea.

SHARE

Din cele 185 de grădiniţe construite, 40 au fost realizate în anul 2017, iar opt anul trecut. Grădiniţele vor fi realizate prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET).  

     

 

Ministrul face câteva erori 

1. Potrivit siteului http://schoolrehabilitation.ro, gestionat de Ministerul  Educației, despre „Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (PRET) se spune: „obiectivul principal al acestei componente este construirea/reabilitarea şi utilarea a 750 unităţi de educaţie preșcolară”.

De unde rezultă că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă bani pentru 750 de unități preșcolare, dar guvernul PSD își propune să realizeze cel mult jumătate (380 după cum anunță Andronescu).      

2. Ecaterina Andronescu susține că, prin acest program, sunt vizate numai construirea de grădinițe noi. Din nou, fals. În descrierea proiectului se precizează că „este urmărită înfiinţarea şi reabilitarea grădiniţelor… consolidarea grădiniţelor afectate de deteriorări ale structurii de bază, reabilitarea grădiniţelor lipsite de resurse”. Deci, nu doar construcția din temelii, ci și lucrări de reparații.  

3. Pe siteul Ministerului Educației care urmărește implementarea Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii (PRET)”, datele despre construcția și reabilitarea grădinițelor se opresc în 7 decembrie 2015 (cu grădinița din Blăgești). Asta, deși Andronescu vorbește de faptul că s-au finalizat grădinițe și în 2016 și în 2017.  

Declarația integrală a ministrului Andronescu

„Referitor la construcţiile şcolare, precizăm că Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, are în implementare Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o valoare, conform Acordului de Împrumut cu BDCE. Obiectivele PRET vizează construirea (numai construcţii noi) de grădiniţe şi dotarea cu mobilier a acestora. Conform înţelegerii cu BCDE se vor finanţa 380 de grădiniţe cu program normal cu două, trei şi patru săli de grupă. Proiectul are ca finalizare 31 decembrie 2019. S-au finalizat lucrările la 185 grădiniţe (în 2017-40 de grădiniţe, iar în 2018 - opt grădiniţe), sunt în execuţie lucrări pentru alte 37 de grădiniţe”, transmite Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax în cadrul răspunsului unei întrebări adresate în scris de către senatorul USR Vlad Alexandrescu. 

Citește și Matematica lui Andronescu: „S-au finalizat 185 de grădinițe (în 2017 - 40, în 2018 - 8)”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te