DOCUMENT Școlile cu toalete în curte, eliminate prin achiziția a 5.000 de contaniere sanitare

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.08.2020 - 08:50
stirile Pro TV

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a unor sume necesare pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii anului şcolar.

SHARE

Guvernul a adoptat, în şedinţa de luni, un proiect de ordonaţă de urgenţă privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-Cov-2. Astfel, vor fi alocaţi bani, prin Programul Operaţional Competivitate, pentru achiziţionarea unor containere sanitare mobile în şcolile care nu sunt racordate la reţeau de apă şi canalizare. De asemenea, actul normativ prevede şi achiziţionarea de echipamente IT pentru învăţământul online din fonduri externe nerambursabile alocate României, în perioada de programare 2014-2020.

"Astfel, din fonduri externe nerambursabile, a fost alocat un buget de 175 de milioane de euro care urmează să finanţeze următoarele categorii de achiziţii: 100 de milioane de euro sunt destinate pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online pentru aproximativ 500.000 de elevi; 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia de materiale de protecţie sanitară şi medicală, vorbim despre măşti şi dezinfectanţi în şcoli; 25 de milioane de euro vor fi sume alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile, care vor beneficia în acelaşi timp de o finanţare de 5.000 de euro pe container, pentru racordul acestora la infrastructura de apă şi canalizare. Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă", a explicat Dancă.

El a menţionat că pentru aceste fonduri pot aplica autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile şcolare.

"Acestea pot aplica în mod individual sau în parteneriat şi pot cere decontarea cheltuielilor efectuate pe aceste categorii de obiective începând din luna octombrie. Important însă este că este permisă decontarea cheltuiuelilor pentru aceste categorii de achiziţii efectuate începând cu 1 august. Practic, autorităţile locale care au achiziţionat tablete pentru elevi, dispozitive electronice pentru învăţământul online, măşti, materiale de protecţie sanitară, care au efectuat deja aceste achiziţii începînd cu data de 1 august, sunt eligibile pentru decontarea acestor cheltuieli şi pot depune cererea pentru finanţarea lor de către Ministerul Fondurilor Europene începând cu luna octombrie", a mai spus Ionel Dancă.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Se aprobă achiziţionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 100.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene (UE) este de 75.000.000 euro, iar contribuţia naţională este de 25.000.000 euro.

(2) Echipamentele IT mobile precum şi alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1) vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară 2 - Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acţiunea 2.3.3. Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-sănătate şi e-cultură - Secţiunea e-educaţie”, arată proiectul de OUG afişat pe site-ul Executivului.

Vor fi cumpărate şi containere sanitare pentru şcolile care nu au apă şi canalizare.

„Se aprobă achiziţionarea în condiţiile legii de echipamente de protecţie medicală şi containere mobile sanitare în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, în limita valorii apelului de proiecte, la care se aplică mecanismul de art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările şi completările ulterioare. Decontarea echipamentelor de protecţie medicală de tip dezinfectanţi precum şi/sau a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene.

(2) Beneficiarii eligibili ai apelului de proiecte destinat achiziţionării de echipamente de protecţie medicală de tip dezinfectanţi şi/sau a containerelor mobile sanitare sunt:

a) unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cu condiţia ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziţie publică în condiţiile legii;

b) autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza unităţii administrativ teritoriale; 5 c) parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat prevăzute la lit. a) şi b)”, mai indică sursa citată.

Achiziţionarea de containere sanitare mobile este eligibilă pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care nu au asigurat accesul la reţeaua de apăcanalizare, cu condiţia contractării în condiţiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor medicale mobile, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului, conform sursei menţionate.

Proiectul de act normativ mai prevede că „depăşirea cheltuielilor cu achiziţia de containere sanitare mobile se suportă de către beneficiarul finanţării.”

Decontarea cheltuielilor cu containerele sanitare mobile urmează regimul de cost simplificat cu obligaţia beneficiarului finanţării de a depune documente justificative privind costul de achiziţie al acestora.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă înscris pe ordinea de zi este pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Pe ordinea de zi se află şi un proiect de hotărâre privind actualizarea valorilor bunurilor imobile cuprinse în Anexa nr. 19 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administraţiei Prezidenţiale.

La capitolul memorandumuri figurează unul cu tema: „Negocierea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statului Kuweit privind cooperarea în combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului”.

„În acest sens, partea română a avansat un proiect de document după modelul celor încheiate cu alte state în domeniu, care cuprinde prevederi referitoare la combaterea criminalităţii organizate, a terorismului, a criminalităţii informatice, încălcarea reglementărilor privind migraţia, combaterea drogurilor, a traficului de persoane şi cu migranţi”, arată memorandumul menţionat. 

De asemenea, documentul include şi o referire la informaţiile clasificate: „În ceea ce priveşte prevederile referitoare la protecţia informaţiilor clasificate inserate în text, potrivit precizărilor Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat formulate pe documente de cooperare similare, acestea asigură măsuri minime de protecţie şi reprezintă o primă bază de discuţie. Urmează ca pe parcursul procesului de negociere şi după analizarea legislaţiei părţii kuweitiene în domeniu, acestea să fie reevaluate prin prisma capacităţii de a asigura măsuri adecvate de protecţie a informaţiilor clasificate transmise de partea română”. (news.ro)

Aceste prevederi ale memorandumluui vor avea aplicabilitate până la încheierea cu partea kuweitiană a unui Acord general la nivel de stat sau guvernamental, având ca obiect exclusiv de reglementare protecţia informaţiilor clasificate.

Cooperarea se va concretiza prin schimb de informaţii, consultări, schimb de experienţă între reprezentanţii părţilor, precum şi prin intermediul INTERPOL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te