Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectorate, ci aleși prin vot de Consiliul școlii

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.05.2021 - 17:48
Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectorate / Inquam Photos
Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectorate / Inquam Photos

Inițiativa este a USRPLUS și ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară.

SHARE

Parlamentarii USR PLUS au depus o iniţiativă legislativă care prevede alegerea directorilor interimari de către consiliul de administraţíe al școlii în situaţia vacantării funcţiilor în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Până acum directorii interimari erau numiți de către inspectorii școlari.

Citește și: EXCLUSIV La copii, schema de vaccinare va fi aceeași, doza identică. Părinții, chemați la discuții

Mandatele directorilor numiţi pe baza concursului naţional din 2016 au ajuns la termen încă din ianuarie 2021. Ministrul Cîmpeanu a anunțat că se vor organiza concursuri în această vară, în luna iunie.

După expirarea mandatelor, au fost înlocuiți 800 de directori și directori adjuncție care obţinuseră funcţia prin concurs naţional cu alte cadre didactice de la alte unităţi şcolare sau chiar de pe raza altor unităţi administrativ-teritoriale.

„Descentralizarea, autonomia unităţilor şcolare împreună cu profesionalizarea managementului şcolar reprezintă obiectivul mandatului meu de parlamentar. Voi iniţia propuneri legislative şi voi urmări implementarea acestora pentru a mă asigura că la finalul mandatului obiectivul meu este îndeplinit’”, a explicat necesitatea inițiativei legiooslative senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie, preşedintele comisiei pentru muncă şi membru al comisiei de învăţământ.

Ce prevede inițiativa legislativă care ar modifica Legea Educației

1.     La articolul 96 alineatul (42 ) se introduce un nou alineat, alin. (43 ), cu următorul cuprins: ,,l) În cazul vacantării funcției de director sau director adjunct care a ocupat funcția pe baza concursului, precum și în cazul ajungerii la termen a detașării în interesul învățământului, ședința de desemnare a directorului interimar va fi prezidată de un membru al consiliului de administrație care nu este și candidat pentru funcția interimară de director sau director adjunct.

Citește și: Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu: Doamna Dăncilă n-are nicio deschidere la nivelul UE

9. La articolul 258, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:

(7) În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului școlar, după cum urmează: (i) Cu 30 de zile înaintea vacantării funcției sau cel târziu în termen de 10 zile după vacantarea acesteia, după caz, consiliul de administrație desemnează prin vot secret, cu majoritate din totalul membrilor, cadrul didactic care va prelua funcția de director.

Art. 246 alin. (3) și (4) se aplică în mod corespunzător. ii) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută la lit. (i), se organizează al doilea proces de vot, la care participă numai primii 2 candidați care au primit cel mai mare număr de voturi. Procedura de vot se reia până când unul dintre cei doi candidați întrunește majoritatea din totalul membrilor consiliului de administrație.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te