Cum se lucrează la „albirea“ plagiatului lui Iordache

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.10.2018 - 07:29

La mai bine de un an după ce am publicat dovezi care arătau că fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat, acesta este anchetat la București pentru fraudă academică.

SHARE

În pofida dovezilor numeroase și explicite, există șanse ca Florin Iordache să primesă verdict de neplagiat pe baza unor precedente ilegale ale instituției chemate să ancheteze dosarul fostului ministru. 

Să facem o școală cât suntem parlamentari

Pe 16 ianuarie 2017, publicam o analiză a tezei de doctorat intitulată „Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE“ susținută de (pe atunci) ministrul Justiţiei Florin
Iordache în Republica Moldova. Titlul a fost obținut la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, instituție de învățământ privată. De precizat că, în acele vremuri, Iordache era parlamentar la București.

Se autocitează din lucrări pe care nu le-a văzut nimeni

În investigația jurnalistică arătam că Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu întins pe mai multe pagini pe care Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat în 2007. Iordache nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Florin Iordache a furat pasaje întregi din comunicatele de presă ale Națiunilor Unite dar și ale companiei Dacia, din Programul de Post-aderare la Uniunea Europeană, dar și din ziare românești. Uneori dimensiunea textelor furate depășește, ca întindere, o pagină.

Pasaj din „Strategia Post-aderare la UE“...

... copiat fără indicarea sursei în teza de doctorat a lui Florin Iordache

Impostura lui Iordache reiese și din faptul că, mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuși, iar 10% sunt comunicate de presă și rapoarte.

În orice țară normală, după publicarea dovezilor, respectivul demnitar s-ar fi retras din funcție. Florin Iordache mi-a declarat că nu comentează. Un an mai târziu, îl găsim președinte al Comisiei care se ocupă de Legile justiției și de Codurile Penale.

La o lună după dezvăluirile din ianuarie 2017, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova a anunțat că s-a sesizat și va analiza existența unui posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Florin Iordache. Ancheta a fost stopată după decesul Președintele acestui Consiliu, Valeriu Canțer, potrivit informațiilor Newsweek România.

Dovezi valide de plagiat

După ce, în luna septembrie, am depus un dosar cu dovezi și la București, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a fost obligat să analizeze teza de doctorat a lui Florin Iordache. Dovezile depuse de Newsweek România, în acest sens, au fost considerate valide. 

Potrivit surselor noastre, există însă cel puțin un precedent care indică faptul că Iordache ar putea fi „albit“
la București. CNATDCU ar urma să invoce faptul că Iordache și-a dat doctoratul în Republica Moldova și doar autoritățile de la Chișinău îi pot retrage titlul. 

Alt pasaj din „Strategia Post-aderare la UE“ ...

...și copia fără indicarea sursei în teza de doctorat a lui Florin Iordache

De altfel, sursele Newsweek România au indicat faptul că CNATDCU a mai folosit acest tertip și în alte cazuri de români acuzați de plagiat, care au devenit doctori în afara țării. Niciunuia nu i-a retras titlul de doctor. Dacă va proceda astfel și de această dată, CNATDCU se va situa în afara legii și a propriilor reguli de funcționare. 

Să rămână docent la Chișinău

Florin Iordache și-a evaluat doctoratul în anul 2008, atunci când ministru al Educației era Ecaterina Andronescu. 

Articolul 7 din Legea nr. 39/1999 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea  reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, acordate de instituții de învățământ acreditate în România și în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 20 iunie 1998 stipulează: „Diplomele şi titlurile ştiinţifice de doctor în ramurile de ştiinţă, acordate în România, şi diplomele de doctor în ramurile de ştiinţă, precum şi titlurile ştiinţifice, acordate în Republica Moldova, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte părţi“.

În opinia specialiștilor independenți, tocmai acest articol obligă CNATDCU
să analizeze teza de doctorat a lui  Iordache și să dea un verdict. „Echivalarea unui doctorat nu este o chestiune formală, așa cum interpretează CNATDCU. O echipă formată din doi profesori a analizat teza de doctorat a lui Florin Iordache, din punct de vedere al conținutului, și a respectării normelor academice. Abia apoi au decis că doctoratul acestuia poate fi echivalat în România. În cazul apariției unor acuzații de plagiat, CNATDCU trebuie să formeze o nouă comisie și dacă acuzațiile se dovedesc întemeiate să decidă retragerea echivalării și, implicit, a titlului de doctor strict pe teritoriul României. Iordache poate rămâne doctor în Republica Moldova. De asemenea, cei care au girat evaluarea doctoratului trebuie trași la răspundere“, ne-a precizat un fost membru al Consiliului general al CNATDCU.

În mod normal, procesul de analiză a unei teze de doctorat asupra căreia există suspiciuni de plagiat nu ar trebui să dureze mai mult de șase luni. CNATDCU urmează să intre în posesia tezei de doctorat. Ulterior, să formeze o Comisie în domeniul științelor economice care să analizeze și să dea un verdict de plagiat sau neplagiat. Acesta va fi supus la vot în Consiliul General CNATDCU. 

Citește și EXCLUSIV ON LINE Florin Iordache, investigat pentru plagiat la București

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te