Costoiu refuză să spună cât investește UPB în Euronews. Universitatea ia 390 milioane lei de la stat

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.01.2021 - 11:54
Inquam Photos / Adriana Neagoe. Mihnea Costoiu (dreapta) rectorul UPB

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu spune că investiția Universității Politehnica în postul de știri Euronews va dura cel puțin un deceniu. El nu a vrut să spună din ce bani se va susține acest proiect. Cea mai mare parte a veniturilor UPB vin de la stat, din taxe și cercetare.

SHARE

Euronews este un canal de televiziune de știri paneuropean disponibil în 155 de țări. Canalul produce și difuzează știri.

Euronews va ajunge și în România unde va avea o redacție proprie formată din 100 de oameni. În afara emsiunilor care vor fi preluate de la canalul „mamă”, Euronews România va produce conținut propriu și va analiza, comenta, urmări evenimentele politice din țară.

Inițial s-a spus că postul TV va fi lansat în parteneriat cu Universitatea Politehnică.  Newsweek România a stat de vorbă cu rectorul Mihnea Costoiu și a aflat că UPB și-a asumat un rol mai amplu.

UPB va fi acționar al postului care va emite în România, va contribui cu o sumă de bani la bugetul anual. Mihnea Costoiu spune că UPB a intrat în acest proiect considerându-l o investiție. Adică, o afacere.

De unde are UPB bani să investească într-un canal de știri

Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, UPB este universitatea care a primit cea mai consistentă alocare bugetară de la Ministerul Educației în anul 2019. Documentele de la Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior arată că Universitatea Politehnica București a primit de la bugetul de stat suma de 390 de milioane de lei.

Din acești bani, 234 de milioane de lei reprezintă „finanțarea de bază”, 112 milioane de lei „finanțarea suplimentară”, 33 de milioane de lei pentru „granturi doctorale”, 2 milioane lei fonduri pentru dezvoltare instituțională, 8,3 milioane lei fond pentru situații speciale.

Mihnea Costoiu nu a vrut să explice din ce fonduri va investi UPB în Euronews și a vorbit, vag, despre surse externe.

„UPB are investiții în plan, gândite din multiple surse, de peste 300 de milioane de euro, iar Euronews este doar una dintre ele. În zece ani, Universitatea a atras din fonduri externe. Dacă universitățile occidentale investesc în păduri, spitale, de ce UPB nu poate investi pentru a obține bani pentru universitate”, a spus, pentru Newsweek România, Mihnea Costoiu.

Veniturile UPB, în majoritate de la stat

Rectorul UPB spune că finanțarea nu se va face din taxele studenților, care oricum ar reprezenta o mică parte din bugetul UPB. El spune că „am analizat acest proiect în Consiliul de Administrație și în Senatul Universității, care au validat acest proiect. Taxele studenților nu ar putea susține un proiect pe termen lung ca Euronews. Veniturile mari din bugetul UPB vin din sumele atrase din diferite proiecte”.

Am căutat banii necesari investiției în bilanțul contabil al UPB din primele 10 luni al anului 2020 (pe care îl atașăm mai jos). Și am aflat că veniturile UPB vin, în principal, de la Ministerul Educației (stat), din taxele elevilor și din cercetare. Mult prea puțin din proiectele externe la care face referire rectorul Costoiu.

Totalul veniturilor UPB au fost de 711 milioane de lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 463 milioane de lei.

Cele mai mari venituri ale UPB sunt de la bugetul de stat și din taxele elevilor:

Subventii de la bugetul de stat pentru institutii si servicii publice sau activitati finantate integral din venituri proprii - 514.268.365 de lei,

Subventii de la bugetul de stat catre institutii publice finantate partial sau integral din venituri proprii necesare sustinerii derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile – 4,6 milioane de lei,

Taxe si alte venituri in invatamant – 19 milioane de lei,

Contributia elevilor si studentilor pentru internate, camine si cantine – 9,4 milioane de lei

Venituri din cercetare – 30 milioane de lei.

După spusele rectorului Costoiu, investiția în canalul de știri nu se va face cu banii de mai sus.

UPB a reușit să obțină sume mult mai mici din activități nedidactice sau de cercetare:

-        12 milioane lei din „prestări servicii”,

-        563 mii din cursuri de calificare,

-        2,6 milioane din închirieri.

UPB beneficiază de autonomie universitară. Dar tot UPB are în conducere foști parlamentari PSD. Mihnea Costoiu a fost senator. Președintele Senatului UPB a fost până nu demult Ecaterina Andronescu, fost ministru și parlamentar PSD.

Directorul proiectului Euronews România este Gabriel Petrea, fost ministru și deputat PSD.

Costoiu ne-a precizat că UPB nu va avea nicio implicare sau decizie în politica editorială. „Girarea editorială a acestui proiect este a Euronews. Angajările editoriale vor fi girate de Euronews. UPB nu va avea un cuvânt de spus în alegerea redactorului șef. Gabriel Petrea se va ocupa doar de partea birocratică cum ar fi obținerea licenței”.

Rectorul Politehnicii a prezentat Programul PSD pentru Educație la finalul lui 2019. „Investiția nu are nicio conotație politică. Eu am decis să ies din politică pentru a gira acest proiect”, a precizat Costoiu.

Newsweek România l-a căutat pe Gabriel Petrea pentru un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns.

Costoiu: Nu pot să spun de unde provine fiecare leu care va fi investit

„Universitatea este precum un colector. Toate sursele se varsă în bugetul universității. Toate veniturile obținute sunt considerate venituri proprii ale universității. Iar Universitatea decide. Nu pot face o analiză și să spun de unde provine fiecare leu care va fi investit.

 Acest proiect presupune o investiție pentru următorii 10 ani.

Universitatea este finanțată și de la stat, în funcție de numărul studenților pe care îi școlarizează. Funcționăm pe bază de contract, precum spitalele să spunem. Ai clienți primești bani. Nu ai clienți nu primești bani.

Postul de televiziune va avea un buget pe care îl vom construi împreună cu Euronews pentru operarea acestui post TV. La buget contribuie și UPB. Nu vă pot da detalii despre felul în care construim bugetul. Este adevărat că UPB este finanțată de la buget pentru activitatea didactică. Dar noi suntem cea mai antreprenorială universitate din București cu multiple investiții. Proiectul Euronews este una din aceste investiții. UPB nu va veni doar cu o sumă de bani, ci și cu infrastructura necesară pentru a emite. Avem studiourile noastre, echipamente full HD.

Argumentul suprem pentru această investiție a fost faptul că Euronews este partenerul Comisiei Europene. Vom avea acces la un conținut informațional gata pregătit de rețeaua Euronews care va fi distribuit în România. Iar știrile despre România vor avea acces pe o piață globală”, a spus Costoiu pentru Newsweek România.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te