Strategia mai prevede infrastructura necesară digitalizării și conexiune la internet în toate școlile, formarea profesorilor, cursuri de formare pentru părinți, curriculum școlar pentru meserii emergente. Ținta este ca, până în 2027, 90% din populația țării să fie alfabetizată digital.
Ministerul Educației a anunțat că lansează vineri în dezbatere publică Strategia de digitalizare a educației din România 2021-2027 SMART.Edu.
”Această strategie trebuie să devină un proiect de țară pentru că dacă ne dorim să construim o Românie modernă, trebuie să construim în primul rând o Românie educată. Până la acest moment, România nu avea o strategie națională privind digitalizarea sistemului de educație și formare, iar aceasta, așa cum am mai spus, pentru mandatul meu de ministru reprezintă un proiect prioritar. Strategia de digitalizare a educației a apărut pentru că realitatea o impunea. Digitalizarea nu a fost în agenda ultimilor miniștri a educației. De exemplu, în ultimii 10 ani, bugetul de investiţii al Ministerului Educaţiei pentru digitalizare a fost de zero lei”, a susținut ministrul Educației, Monica Anisie, la conferința de lansare a strategiei.
”Competența digitală este inclusă la nivel gimnazial în acest moment, însă studiile realizate în această perioadă arată că este o mare nevoie de dezvoltare a acestor competențe de la nivelurile primar și preșcolar sau chiar din învățământul secundar, în zonele defavorizate. Astfel realizarea de programe de digitalizare timpurie, încă de la grădiniță de exemplu, ne-ar permite faptul ca în următorii câțiva ani să putem utiliza tehnologia atunci când susținem examenele naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sau să introducem tehnologia atunci când se susțin testările PISA. Suntem printre puținele țări la acest moment care mai susținem testele PISA pe acele caiete de hârtie”, a spus subsecretaurul de stat în Ministerul Educației la prezentare, potrivit hotnews.ro.