Președintele Consiliului Elevilor: Adaptarea examenelor naționale este justă în momentul de față

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.04.2020 - 15:46

Antonia Pup, Președintele Consiliului Național al Elevilor a explicat, pentru Newsweek România, impactul măsurilor anunțate de ministrul Educației cu privire la reluarea cursurilor pentru învățământul universitar și preuniversitar.

SHARE

Probabil cea mai importantă decizie anunțată de ministrul Anisie este accea potrivit căreia: „În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea”. 

„Ca urmare a negocierilor purtate cu Ministerul Educației și Cercetării de către Consiliul Național al Elevilor, elevii care urmează să susțină examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, vor beneficia de subiecte adaptate, materia prevăzută pentru semestrul al II-lea fiind exceptată din programă.

Ne-am asigurat că, atunci când elevii se vor întoarce în sala de clasă, aceștia nu vor mai fi victimele fenomenului de tip „fuga după note”, iar mediile vor putea fi încheiate cu minimum două note, la care se adaugă teza, acolo unde este cazul. Tezele aferente semestrul al II-lea vor fi concepute doar din materia parcursă până la 11 martie 2020. Consiliul Național al Elevilor va continua să militeze pentru un sistem de învățământ centrat pe nevoile elevilor, iar eforturile noastre se vor axa pe a ne asigura că fiecare elev are acces la educație online”, ne-a precizat Antonia Pup.

Ce se întâmplă cu școala online

„Adaptarea examenelor naționale este justă în momentul de față. Mă bucur că cerințele Consiliului Național al Elevilor au fost cuprinse în planul de acțiune al Ministerului Educaţiei și Cercetării. Reglementarea orelor online este imposibilă atâta timp cât nu toți profesorii și elevii au acces la dispozitive și conexiune la Internet. De aceea, eforturile noastre în punctul de față se orientează către rezolvarea problematicii privind accesibilitatea sistemului educațional virtual”, a spus Antonia Pup, Președintele Consiliului Național al Elevilor pentru Newsweek România.

Principalele declarații făcute de ministrul Educației, Monica Anisie:

- Am urmărit cu atenţie ce se întâmplă în celelalte state europene, pentru a corela măsurile pe care urmează să le luăm. În ultima perioadă am avut consultări cu partenerii ministerului, cu care am agreat măsurile care se impun odată cu reluarea cursurilor şi finalizarea cu succes a anului şcolar 2019 - 2020.

- Vreau să fac precizarea că data exactă privind reluarea cursurlor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei şi măsurile luate de CNSSU. Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să fie în siguranţă. 

- Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România, precum și de măsurile comunicate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgeță.

- În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea. 

- Programa nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. Conform informărilor primite de la CNSSU, am emis un ordin de ministru prin care am anulat simulările evaluărilor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a IV şi a  VI-a şi olimpiadele naţionale”, a adăugat Monica Anisie.
- Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele pentru al doilea semestru vor fi concepute doar din materia studiată până la 11 martie 2020, când au fost suspendate cursurile.

- Toate hotărârile pot suferi modificări, în funcție de deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

Luminița Barcari, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației:

- Doresc să asigur întregul personal din sistemul de Educație că drepturile salariale nu vor fi diminuate.
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te