Cercetător: Un milion de români se vor infecta și 10.000 vor muri până la începutul lui noiembrie

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.10.2021 - 13:47

Cercetătorul Octavian Jurma explică, statistic și matematic, de ce nu am ajuns încă la vârful valului 4 și de ce următoarea lună va consemna noi cazuri record de infectări și decese de COVID.

SHARE

Cercetătorul susține că pe datele analizate, suntem în scenariul de coșmar al unui val mai mare decât valurile 2 și 3.

Citește și: Nici un pat liber la ATI pentru pacienții cu COVID. 1.799 de bolnavi, la ATI, din care 39 de copii

„Consecințele acestuia sunt:
- Incidenta nationala a depasit astazi 10 la mie. In raportul zilnic se prezinta incidenta medie a judetelor nu incidenta nationala. Diferenta arata subestimarea medie a pandemiei in judete adica aproape 1 la mie (sau in jur de 1,000 de cazuri pe zi).

Citește și: FOTO Fără speranță. Profesorii promovează masiv mesaje antivaccin pe grupurile de învățământ


- Saptamana trecuta am depasit pragul de 100,000 de cazuri noi pe saptamana. Acumulam acum mai multe cazuri intr-o saptamana decat intr-o luna in toata luna octombrie 2020 din valul 2, sau in luna aprilie din valul 3-Alpha.
- La o rata de detectie de 1:5, in realitate acum sa imbolnavesc saptamanal jumatate de milion de romani (500,000).
- Tot saptamana trecuta am inregistrat 2,361 de morti. In ultimele 14 zile aproape 5,000 de romani au fost ucisi de COVID-19


Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel putin două săptămâni:

- 1 milion de romani se vor mai imbolnavi in urmatoarele 2 saptamani dintre care vom depista doar 200,000 de mii
- 10,000 de romani vor fi ucisi de COVID-19 in urmatoarele 2 saptamani dintre care vom depista doar 5,000 mii”
Ei iti spun ca au mai ramas "doar 1-2 saptamani pana la varf". Dar pentru fiecare saptamana ascendenta mai trebuie sa adugam una descendenta la valori similare. Fiecare saptamana pierduta are consecinte exponential mai grave pentru noi ca societate”, arată cercetătorul.

Când va fi așadar vârful ?


„Nu stim, pentru ca suntem aproape orbi la aceasta rata de testare. Cel mai probabil este ca vom vedea varful in urmatoarele 2-3 saptamani dar acesta poate fi "vazut" doar in retrospectiva, cand vom avea o saptamana descendenta.
Exista o mica sansa sa depasim varful in aceasta saptamana.
Este indubitabil ca rata de crestere a pandemiei a scazut si ca avem o "rezistenta" in jurul pragului de 20,000 de cazuri pe zi. In acest stadiu al pandmeiei, problema nu mai o reprezinta insa maximele saptamanale care sunt plafonate natural de numarul scazut de teste, ci minimele care continua sa creasca mai lent dar sustinut si pun presiune pe plafon.
Desi e posibil ca in aceasta saptamana valorile zilnice se treaca chiar de 19,000 cazuri noi, e putin probabil ca plafonul de 20,000 sa fie strapuns. Prognoza curenta ramane conservator optimista in asteptarea unui varf pana la finalul lunii octombrie si intrarea pe o panta descendenta la inceputul lunii noiembrie.
Din pacate pentru sistemul medical amanarea chiar si cu o saptamana a atingerii varfului este devastatoare. Faptul ca saptamana trecuta nu am atins inca varful inseamna ca urmeaza inca doua saptamani de crestere a numarului de cazuri grave care necesita internare si ATI”, arată Octavian Jurma.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.