Spionii ruşi își dau like pe Facebook. Povestea care-l implică pe șeful Centrului Rus din București

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.06.2021 - 16:17
Șeful Centrului Rus din Bucureşti/Foto: FB
Un like de bun sosit în România din partea unui coleg/Foto: FB
Șeful centrului rus de la Praga, bănuit de tentativă de asasinat/Foto: media

Un simplu like dat la poza de profil de pe Facebook a actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mihail Davidov, a dus la descoperirea unei încâlcite povești cu spioni ruși.

SHARE

Unul dintre aceștia se afla în urmă cu un an în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pentru o tentativă de asasinat, potrivit defenseromania.ro.

la 2 august, Mihail Davidov îşi anunța prezența la Bucureşti – la Centrul Rus de Știință și Cultură – printr-un mesaj postat pe contul personal de Facebook.

MediaStandard.ro, preciza în 2018 că acest centru funcţionează ca un instrument de soft power al Rusiei în România, fiind înființat în baza unui acord semnat de fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, la Moscova, în 2013.

În România, via Republica Moldova

Asemenea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, Mihail Davidov a venit la Bucureşti, nu direct de la Moscova, ci de la Chişinău, unde lucrase patru ani la centrul similar de acolo.

Când Davidov încă era director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Chișinău, în primăvara anului 2020, în Cehia se derula o anchetă pentru acțiuni de spionaj şi tentativă de asasinat care avea în centrul atenţiei persoane din conducerea Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga.

La 26 aprilie 2020, ziarul ceh Respekt a relatat că un cetăţean rus cu pașaport diplomatic a ajuns în Cehia, având în posesia sa toxină din seminţe de ricin, o temută otravă fără antidot, preferată de asasini. Ziarul a susținut, citând sursele sale, că bărbatul dorea să-l otrăvească pe primarul general al Pragăi, Zdenek Hrib, și pe primarii a două districte: Ondrej Kolar și Pavel Novotni.

Zdenek Hrib supărase Moscova după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015.

Ondrej Kolar sprijinise demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. La momentul respectiv, Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a Tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.

Șeful Centrului Rus de la Praga, în atenția contraspionajului pentru tentativă de asasinat

La 10 mai, mai multe publicaţii mass-media cehe au citat surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii, potrivit cărora persoana prinsă în posesia sa cu o toxină din seminţe de ricin este un cetăţean rus pe nume Andrei Konchakov.

 

Și iată că la 21 mai 2020, Mihail Davidov primea la postarea sa pe Facebook un like de Andrei Konchakov.

Potrivit presei cehe, Andrei Konchakov a ajuns la Praga la 14 martie. Serviciile de informaţii cehe spuneau că bărbatul transporta o valiză ce conținea o „substanță letală”. Cotidianul ceh Seznam a raportat, citând surse din servicii, că primiseră un pont în privința lui Konchakov, dar nu l-au reținut pe aeroport, ci l-au urmărit.

La aeroport, Andrei Konchakov a fost aşteptat de Alexander A., un șofer de la Ambasada Rusiei din Cehia, suspectat de serviciile de informații cehe că ar fi agent FSB. La momentul respectiv, era responsabil de securitatea diplomaților și a documentelor secrete sau orice material se află în posesia acestora.

Potrivit cotidianului Seznam, căruia Konchakov i-a răspuns la o întrebare, acesta ar fi avut în valiză doar dezinfectante și bomboane.

A refuzat să mai comenteze sub pretext că are nevoie de permisiune de la Moscova și a cerut, dacă mai există şi alte întrebări, să-i fie trimise pe e-mail.

 

Citește și

MAE rus i-a convocat pentru miercuri pe ambasadorii Slovaciei şi ai Țărilor Baltice

Cercetător eston de top din NATO, cu autorizație de securitate, spion pentru China

 

Potrivit relatărilor Seznam, BIS (principalul serviciu de informaţii al Cehiei) considera, la momentul respectiv, că Andrei Konchakov era un angajat al serviciilor ruse de informaţii, sub acoperirea, din 2017, de director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga.

Andrei Konceakov a fost declarat persona non grata şi obligat să părăsească Praga în 48 de ore.

La 5 iunie 2020, premierul Cehiei, Andrej Babis a anunțat decizia prin care doi diplomați ruși erau declaraţi persona non grata - Andrei Konchakov și un coleg al său, Igor Ribakov.

„Joaca” de-a ricinul

Scandalul din Cehia a avut un final neașteptat.

The New York Times scria la 5 iunie 2020 că Konchakov şi Ribakov ar fi dus în eroare, în mod intenţionat, serviciile cehe de informaţii. Mai precis, între Konchakov și Ribakov exista un conflict mai vechi, iar divergențele pe care aceştia le aveau de mai mult timp au ajuns să fie duse în spaţiul public. Astfel, Igor Ribakov ar fi născocit toată povestea cu otrava din seminţe de ricin.

Inclusiv premierul Babis a susţinut ulterior că Aambasada Rusiei la Praga a trimis către BIS, „informaţii inventate intenţionat”, iar ca urmare, guvernul pe care îl conduce „a adoptat măsuri corespunzătoare şi a declarat persona non grata doi membri ai personalului Ambasadei Rusiei”.

„Pe lângă munca inutilă pentru serviciile noastre speciale, diplomatul a creat probleme suplimentare în relațiile ceho-ruse și a afectat reputația Rusiei în Republica Cehă. Suntem un stat suveran și astfel de acțiuni sunt inacceptabile pentru noi. Într-o astfel de situație, am luat o decizie: doi angajați ai Ambasadei Ruse au fost numiți persoane non grata”, a declarat premierul Andrei Babis, pe 5 iunie 2020.

Această „explicație” nu a ținut la presă. Angajații ambasadelor Rusiei de oriunde nu fac astfel de jocuri din răzbunări personale.

Informațiile despre tentativa de asasinat au provenit din mai multe surse diferite și nu de la singur denunţător anonim. Viteza cu care persoanele vizate a fi asasinate au primit protecție imediat arată că informațiile erau sigure pentru ofițerii de contrainformații.

Chiar dacă a fost declarat persona non grata în Cehia, Andrei Konchakov continuă să urmărească activitatea lui Davidov la Bucureşti, potrivit defenseromania.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te