1. Dreptul la concediu platit pentru doctoranzi
Cadrele didactice care redacteaza teza de doctorat sau lucrari in interesul invatamantului pe baza de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu platit, o singura data, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant.
Citește și: Primăria Botoșani obligată să plătească 200.000 de lei firmelor care au dezinfectat în pandemie
2. Dreptul la 3 ani de concediu fara plata
Personalul didactic titular care din proprie initiativa solicita sa se specializeze/sa continue studiile are dreptul la concediu fara plata. Durata totala a acestuia nu poate depasi 3 ani intr-un interval de 7 ani.
Citește și: Aparate pe care trebuie să le scoateți din priză. Consumă energie și când nu funcționează
3. Dreptul la decontarea transportului
Personalul didactic beneficiaza, in limita fondurilor alocate prin buget, din fonduri extrabugetare sau sponsorizari, de acoperirea integrala ori partiala a cheltuielilor de deplasare si de participare la manifestari stiintifice organizate in strainatate, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant.
4. Dreptul la 62 de zile de concediu pe an
Cadrele didactice beneficiaza de concediu anual cu plata, in perioada vacantelor scolare, cu o durata de 62 de zile lucratoare; in cazuri bine justificate, conducerea unitatii de invatamant poate intrerupe concediul legal, persoanele in cauza urmand a fi remunerate pentru munca depusa.
5. Dreptul de a preda fara sa fie deranjat sau inregistrat
Cadrele didactice nu pot fi perturbate in timpul desfasurarii activitatii didactice de nicio autoritate scolara sau publica, scrie Portal Învățământ.