Ce „vrăji” a mai făcut ministrul meu, Abramburica

DE Cătălin Osiceanu | Actualizat: 12.08.2019 - 18:51

Am sperat până în ultimul moment că noul ministru interimar al educației se va dovedi mai... breaz (!) și va schimba programul acestei activități.

SHARE

Ministrul Educației a trimis Corpul de Control în toate școlile din țară pentru a identifica erorile din documentele școlare și grupurile defavorizate de elevi aflați în risc de abandon școlar, pentru a analiza situația celor promovați, a corigenților, a repetenților și a elevilor cu situația neîncheiată.

„Începând de astăzi, 1 august și până la sfârșitul lunii, Ministerul Educației Naționale derulează în unitățile de învățământ o inspecție tematică, dublată de o analiză de risc, privind evoluția situației școlare a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea în clasa a V-a, în anul școlar 2015-2016, până la susținerea Evaluării Naționale, din anul școlar 2018 - 2019”, informează Ministerul, printr-un comunicat de presă.

Astfel, în următoarea perioadă, experţii din Corpul de control al ministrului Educației Naționale vor analiza situația școlară a elevilor promovați, corigenți, repetenți, cu situație școlară neîncheiată și transferați, în anii școlari selectați, la nivelul unităţilor de învăţământ din toată țara.

„Obiectivele acestei inspecții/analize de risc sunt identificarea grupurilor defavorizate de elevi aflați în risc de abandon școlar, prevenirea excluziunii școlare, precum și reducerea/remedierea erorilor din documentele școlare”, mai arată sursa citată.

Numai că, în urma unui ordin din 2019, emis de ministrul Ecaterina Andronescu, concediul personalului de conducere al unității de învățământ s-a redus de la 62 de zile așa cum prevedea Legea Educației, la numai 25 de zile conform Codului Muncii.

În baza acestui ordin, directorii sunt practic împinși să-și planifice concediul de odihnă în luna august, fiind singura perioadă în care școala nu ar mai avea de asigurat resursă umană pentru activități majore.

Cu toate acestea calendarul planificat de doamna Ecaterina Andronescu dă peste cap concediile stabilite pe baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale, așa cum prevede ordinul.

Totuși, directorul trebuie să se asigure că există suficient personal pentru preluarea, parțială, a atribuțiilor manageriale. Însă cine cunoaște mai bine școala și documentele întocmite decât directorul instituției?!

Ca urmare, managerul instituției are două alternative: ori renunță la efectuarea concediului de odihnă legal și se pune la dispoziția organelor de control, ori își efectuează concediul de (ne)odihnă păstrând contactul telefonic cu cei implicați fizic în această activitate.

Am sperat până în ultimul moment că noul ministru interimar al educației se va dovedi mai... breaz (!) și va schimba programul acestei activități. Consecințele acestui neadecvat calendar de inspecție s-ar putea să conducă la întocmirea unui raport neobiectiv.  Oare, cui îi pasă?!

___________

Cătălin Osiceanu este profesor de matematică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te