Sondaj Salvați Copiii: Din clasa mea știu trei elevi care chiar au făcut testul de salivă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.12.2021 - 17:40
Inquam Photos / Alex Nicodim
Inquam Photos / Alex Nicodim
Răspunsuri din sondajul Salvați Copiii
Răspunsuri din sondajul Salvați Copiii

Doar 57% dintre elevii care au răspuns unui sondaj al organizației Salvați Copiii spun că testele de salivă cresc gradul de siguranță în școli, unii dintre ei spunând chiar că nu toți cei care se declară negativi se și testează. În proporție de 96%, elevii se testează acasă.

SHARE

O parte a elevilor consideră că testele sunt „contaminate” din cauză că n-au venit ambalate individual, iar o altă parte consideră că modul în care se face testarea (acasă, fără verificare) le face „nefolositoare”, arată sondajul organizației Salvați Copiii, la care au răspuns aproape 5.000 de elevi. 

„Datorită faptului ca testele nu au venit ambalate individual și au fost ambalate de către personalul școlilor există foarte multe șanse să fie contaminate. Mulți probabil nu le vor face sau nu vor raporta rezultatul real, în favoarea lor. Sunt mulți bani cheltuiți inutil, dar de altfel ne plângem că nu avem bani! Cu ceea ce s-a cheltuit pe testele astea se puteau face extrem de multe lucruri mult mai utile!”, consideră un elev. 

Un altul spune că „din clasa mea știu 3 elevi care chiar au făcut testul, restul au zis că au ieșit negative, dar nu l-au făcut”. 

Citește și: Agenția Medicamentului nu-și explică numărul mare de rezultate fals pozitive la testele de salivă | Newsweek Romania

Un alt elev atrage atenția că „testele pe bază de salivă, mai ales că nu sunt chiar obligatorii și mai ales că sunt doar de două ori pe săptămână făcute (ceea ce mi se pare incredibil de puțin), sunt aproape nefolositoare. Au un procentaj mic de a spune exact ceea ce se întâmplă și le-am primit doar săptămâna asta. Din câte am înțeles, astea au fost toate. În opinia mea, sunt bani aruncați degeaba. Oricum, masca e purtată doar formal, toată lumea și-o dă în pauză jos și pe bună dreptate, nu poți să stai fără apă/mâncare 6-7 ore la școală +2 pe drum și să ajungi să mănânci la 15.00 pentru prima dată. Chiar ar trebui elaborat un plan mai bun”.

Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat | Newsweek Romania

Un elev face apel la simțul răspunderii și consideră că, dacă toți ar face testul, ar putea fi prevenită infectarea colegilor: „Dacă toată lumea trimite rezultatele testelor cu simț de răspundere (testele să fie făcute în zilele respective, conform instrucțiunilor), testele ar putea reprezenta o evidență a celor sănătoși și a celor bolnavi... Am putea chiar sa prevenim infectarea altor colegi. Nu-mi prea pasă de presiunile făcute de ceilalți, pentru că, până la urmă, ține strict de conștiința și dorința fiecăruia de a face sau nu testul”.

96,1% dintre copii se testează acasă și doar 1,9% se testează la școală. În timp ce elevii care se testează acasă spun că testarea durează, în medie, cinci minute, cei care se testează la școală spun că testarea durează, în medie, 17 minute. 

Citește și: De ce testele de salivă ies în număr mare fals pozitive. Explicațiile INSP pentru Newsweek | Newsweek Romania

Procentul celor care au primit testele ambalate individual este aproape egal cu cel al elevilor care spun că au primit mai multe teste în același ambalaj: 49,1% au primit mai multe teste în același ambalaj, iar 48,1% au primit testele ambalate individual. 0,7% dintre elevi au spus că nu au primit teste de salivă pentru că ei sau părinții au decis să refuze testarea. 

Mai puțin de un sfert dintre elevi a afirmat că, într-o eventuală situație de refuz al testării sau comunicării rezultatelor, s-ar putea confrunta cu presiuni din partea cadrelor didactice (20,1%) sau a colegilor (3,6%). Pentru 28% dintre respondenți, există convingerea că un astfel de refuz nu ar atrage nici o consecință, în timp ce 45,1% spun că nu știu care ar putea fi consecințele.

Cei mai mulți consideră că testarea cu probă din salivă este simplă (39,9%) sau foarte simplă (42%).

56,7% consideră că folosirea testelor crește gradul de siguranță în școală, în timp ce 29,5% sunt în dezacord cu această informație.

Peste 88% dintre respondenții sondajului sunt la liceu. 39% dintre respondenți sunt din București/reședință de județ, 57% din alte orașe, 4% dintr-o comună sau sat.  

Sondajul Salvați Copiii, la care au răspuns 4.932 de elevi, a fost realizat între 6 și 13 decembrie. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te