Ce salarii primesc profesorii din privat. De ce mulți preferă școlile de stat deși sunt bani puțini

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.02.2024 - 13:26
Ce salarii primesc profesorii din privat. Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Învățământul privat câștigă tot mai mult teren în țara noastră, iar aceste școli se luptă să mențină standarde ridicate și să angajeze profesori buni. Salariile sunt pe măsură, însă mulți spun că preferă să lucreze în școlile de stat, deși primesc mai puțini bani.

SHARE

Salariul este principalul motiv pentru care mulți profesori migrează de la școlile de stat la cele din privat. Mulți recunosc însă că acolo este mai mult de muncă. 

Unii nu se adaptează și se întorc în sistemul public de învățământ.

Ce salarii primesc profesorii din privat? De ce mulți preferă școlile de stat, deși sunt bani puțini?

Un cadru didactic spune că o școală privată i-a oferit 14.500 de lei brut, cu masă și transport incluse, pentru un program de 9 ore.

”Mă bate gândul să predau într-o școală privată. În urma discuțiilor cu ei, salariul de început, pentru care ar urma să semnez, este de 14.500 lei brut, pe un program luni-joi 8-17, cu o masă inclusă și transport asigurat. Îmi e teamă de schimbare, așa că apelez la experiențele colegilor care mă pot sfătui dacă este sau nu convenabil mediul privat”, a scris un utilizator al unui grup de pe Facebook, dedicat profesorilor. 

Citește și: Salariile profesorilor vor crește cu 20%. Un profesor cu 25 de ani vechime va lua 6.000 de lei

La postarea sa, alte cadre didactice au spus că, deși iau mai puțini bani, preferă să rămână în învățământul de stat.

”Eu prefer la stat. Dacă ar fi să optez pentru privat, mi-aș lua concediu fară plată de la școala de stat. Dacă nu m-aș adapta la privat, aș putea să mă întorc la job-ul meu. Îți trebuie o plasă de siguranță”, a scris un utilizator al grupului.

Un alt cadru didactic a povestit experiența sa din mediul privat și a subliniat că acolo autoritatea profesorului este diminuată.

Citește și: Profesorii primesc primă de pensionare mii de lei. Totul, legat de salariul de bază al fiecăruia

”Eu am fost la privat, însă nu pe salariul acesta, ci pe unul mizer. Una peste alta, eu nu m-aș întoarce nici pe bani mulți. Este jale cu părinții, de copii nici nu mai spun.

Privatul îți diminuează autoritatea în detrimentul banilor, din păcate, iar asta nu este ok, ajungi să plângi cu vorbe. Eu asta am pățit, poate nu peste tot este la fel”, a comentat o profesoară.

”Unul dintre motivele pentru care am rămas 32 de ani în școlile de stat, este programul / orarul! Oricâți bani mi-ar da privatul, nu valorează cât timpul meu liber de job… și vacanțele!!!”, a spus un alt cadru didactic pe grupul profesori buni.

Anul trecut, profesorii au ieșit în stradă și au cerut salarii mai mari. Au primit creșteri salariale. Unele au intrat în vigoare în toamna anului trecut, altele de la 1 ianuarie 2024, iar alte creșteri vor fi aplicate din 1 iunie 2024.

Foto: facebook/FSLI

Citește și: Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Cum s-a ajuns la aceste sume

Ce salarii au profesorii de la stat

Ministerul Educației a dat exemple de creșteri salariale pentru profesorii din școlile de stat.
 
Un profesor cu studii superioare de lungă durată și grad didactic II, cu o vechime în învățământ de 15-20 ani, va avea un salariu de bază de 7824 lei în ianuarie 2024 (față de 6947 lei, în decembrie 2023), creșterea fiind de 12.6%. În luna iunie 2024, salariul său de bază va ajunge la 8296 lei.
 

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, deci până la 1 an vechime în învățământ, va avea un salariu de bază de 6080 lei în ianuarie 2024 (față de 5398 lei, în decembrie 2023), creșterea fiind de 12.6%. În luna iunie 2024, salariul de bază va ajunge la 6446 lei. 
 
Un profesor cu studii superioare de lungă durată și grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime în învățământ, va avea un salariu de bază de 9623 lei în ianuarie 2024 (față de 8492 lei, în decembrie 2023), creșterea fiind de 13.3%. În luna iunie 2024, salariul de baza va ajunge la 10232 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te