Ce ar trebui să îi spuneți copilului cu trei minute înainte de a intra la examenul de bacalaureat

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.06.2020 - 12:35
Inquam Photos / Octav Ganea

Examenele de la bacalauteat încep, luni, cu proba la limba și lietaratura română.

SHARE

Ovidiu Pânișoară, profesor universitar la Facultatea de Psihologie a Universității București, conducător de doctorat în Științele Educației și Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, a vorbit la Newsweek Live despre modul în care elevii își pot controla emoțiile la examenele naționale care se desfășoară în condiții sanitare și de distanțare speciale.

I-am cerut profesorului să ne spună cum trebuie să se pregătească elevii, emoțional și psihic, pentru condițiile speciale în care se vor desfășura examenele.

Cum își pot elevii gestiona emoțiile în timpul examenelor de bacalaureat ?

A existat o dezbatere: dacă elevii trebuie sau nu să poarte măști. S-ar putea să existe un mic disconfort, dar nu atât de mare încât să scoatem masca din discuție. Pentru că există și varianta cealaltă. Copilul speriat, anxios, care aude un coleg că tușește (pentru că este praf pe bancă sau pentru că este alergic, de exemplu). Dacă nu există masca pe fața niciunui elev, colegul anxios ar putea fi cel prejudiciat, pierzându-și concetrarea la examen. Trebuie să găsim un echilibru. Am putea, cel mult, împărți copiii. Cei care vor să poarte mască într-o sală, cei care nu vor în altă sală. Un părinte trebuie să îl învețe pe copil să trăiască cu o realitate care poate însemna și eșec. O realitate care poate reprezenta un examen pierdut, îmbolnăvirea. Dar părintele trebuie să îi spună copilului și că că există niște reguli care ne permit să ne ferim, până la un anumit punct, de lucrurile rele și nedorite.

Ce i-ați spune unui copil, luni, cu trei minute înainite să intre pe poarta școlii?

În primul rând, ar trebui să respire adânc, să își cotroleze emoțiile. Să își dea seama că el poate controla emoțiile și nu emoțiile îl controlează pe el. Trebuie să privească toate lucrurile care i se întâmplă ca pe niște experiențe din care trebuie să învețe. Acesta ar trebui să fie un mod de viață și e dificil să fie aplicat numai cu trei minute înainte de intrarea la examen.

Sunt studii care spun că dacă zâmbim des, creierul se resetează. Dacă în fiecare dimineață încerci să zâmbești cinci minute, după un timp te vei simți mai bine. Creierul înregistrează că tu zâmbești. Nu doar limbajul corpului redă fidel ceea ceea ce simți. Forțarea limbajului corpului într-o anumită direcție poate să ne schimbe modul în care ne simțim. Trebuie să se gândescă la lucruri pozitive, să zâmbească chiar dacă poate nu îi vine să o facă, să respire adânc chiar dacă are emoții, mâinile reci și picioarele îi sunt moi.

Un examen se poate rata din multe motive: nu sună ceasul, elevul se împiedică și își rupe piciorul. Toate aceste elemente trebuie gestionate prin modul în care trăim cu eșecul. Nu trebuie să-l acceptăm ca pe o variantă de rezolvare, dar ca pe un lucru care se poate întâmpla. Aceste aspecte trebuie gestionate alături de părinți și de profesori.

Măsuri ce vor fi luate în timpul Bacalaureatului

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).

De asemenea:

- se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

- intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

- se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te