Baroul tergiversează excluderea din avocatură a lui Ponta, care a câștigat 360 mii € înșelând oameni

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.07.2020 - 17:23

Victor Ponta a pierdut definitiv, săptămâna aceasta, procesul deschis împotriva verdictului de plagiat dat de CNATDCU și în urma căruia, în 2016, i-a fost retras titlul de doctor.

SHARE

Baroul București spune, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu are, deocamdată, pe agendă analiza cazului Ponta deoarece nu a primit o înștiințare oficială.

Confimarea definitivă plagiatului din teza de doctorat a lui Victor Ponta de către Curtea de Casație și Jutiție ar trebui să ducă la suspendarea lui Ponta din profesia de avocat. Într-un răspuns oficial, dat în urmă cu mai mulți ani, același Barou București a confirmat că Ponta a intrat în avocatură pe baza titlului de doctor obținut cu o teză declarată plagiat. Altfel, Ponta ar fi putut intra în avocatură doar după un examen foarte complicat.

Barou: Nu am primit nimic

Într-un răspuns oferit, azi, în exclusivitate, Decanul Baroului București Ion Dragne susține, în primă fază, că nu a primit niciun document oficial legat de retragerea, definitivă, a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta.

Câteva rânduri mai jos, Dragne admite că a auzit despre decizia Instanței Supreme și că va repune cazul avocatului Victor Ponta în analiza Baroului București fără a preciza vreo dată.

„Referitor la adresa din 15 iulie 2020 prin care ne solicitați informații referitoare la domnul avocat Victor-Viorel Ponta vă informăm că, în ședința din 13 septembrie 2016, Consiliul Baroului București a decis suspendarea soluționării cererii doamnei avocat Monica Macovei de excludere din profesia de avocat a domnului Victor Ponta până la soluționarea reclamației adminsitrative prealabile împotriva Ordinului Ministrului Educației din 1 ianuarie 2016 de retragere a titlului de doctor în drept.

De asemenea, vă informăm că, în urma verificărilor efectuate, Baroul București nu deține niciun document privitor la modul de soluționare a plângerii prealabile mai sus menționate.

Ca urmarea informațiilor privitoare la finalizarea unui litigiu având ca obiect cererea de anulare a ordinului prin care s-a dispus retragerea titlului de doctor în drept a domnului Victor Ponta, cererea de excludere, la care am făcut referire, va fi repusă pe agenda Consiuliului Baroului București”.

Întrebări adresate de Newsweek România Baroului București

1. Baroul București a confirmat, în trecut, pentru presă că domnul Victor Viorel Ponta a intrat în barou fără examen și pe baza titlului de doctor.  Teza lui de doctorat a fost declarată plagiat, atât de Universitatea București, dar și de CNATDCU. Iar, de ieri, Viorel Ponta a rămas și fără titlul de doctor, ministrul Educației urmând să fomalizeze decizia. Cum va proceda Baroul București în cazul avocatului Victor Ponta ca urmare a deciziei definitive a Instanței Supreme?


2. Va fi exclus din Baroul București avocatul Victor Ponta ca urmare a deciziei definitive a Instanței Supreme? Când și cum se va lua decizia ?

3. Dat fiind că Instanța a decis definitiv că Ponta a intrat în Barou printr-un fals (lucrarea de doctorat), acest aspect va influența procesele în care a reprezentat diverse cauze? Oamenii pe care i-a reprezentat pot deschide acțiuni în instanță împotriva lui Ponta?

4. Banii pe care falsul avocat Ponta i-a câștigat din avocatură trebuie returnați celor pe care i-a reprezentat?

5. Are în vedere baroul București să îl acționeze pe Victor Ponta în justiție pentru fals și uz de fals?
 

Patru ani de tergiversări
Pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat.

Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.

Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor.

La patru ani de la lansarea acuzațiilor, pe 27 iulie 2016, CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta în legătura cu teza de doctorat și a menținut verdictul de plagiat. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației, Mircea Dumitru, i-a anulat titlul de doctor.

Ponta a atacat în instanță ordinul de retragere a titlului de doctor. Ponta a pierdut la CAB, iar recursul se judecă la Înalta Curte. 

Ponta a intrat în avocatură exclusiv pe baza titlului de doctor, obținut prin fals
Pe 8 ianuarie 2015,Baroul București îmi comunica faptul că Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, obținut prin plagiat.

Ponta s-a folosit de acest fals (titlul de doctor obținut prin plagiat) pentru a nu da examenul de intrare în Barou. Legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept și, astfel, evitarea, unui examen complicat. În anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.

Ce bani a luat
Intrarea în profesia de avocat pe baza unui furt intelectual i-a deschis lui Ponta calea pentru a face bani și pentru a dobândi distincții academice. Cabinetul de avocatură al premierului a câștigat suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro, potrivit cursuluid e la acea dată.

A câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.

Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Un an mai târziu a câștigat de la aceeași universitate 26.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te