Proba scrisă la Limba și Literatura Română a avut loc azi dimineață. Absolvenții care s-au prezentat la examen au avut de rezolvat trei subiecte.
Unii spun că au fost ușoare, dar pe alții i-au pus în încurcătură.
UPDATE. Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că 16.500 de absolvenți nu s-au prezentat la examenul de Bac de anul acesta.
Citește și: Ligia Deca, anchetă legată de Bacalaureat. Peste 16.500 de absolvenţi nu s-au prezentat la examen
Bacalaureat 2023. Ce subiecte s-au dat la Limba și Literatura Română
La profilul real, elevii au primit la subiectul I să citească un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu.
Apoi să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală, conform Adevarul.
Citește și: 100.000 de copii care ar fi trebuit să susțină Bacalaureatul nu vor ajunge la examen. Există 3 cauze
La subiectul II, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”.
Citește și: Bacalaureat 2023. Absolvenții claselor a XII-a susțin luni proba la Limba şi literatura română
La subiectul III, elevii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. În elaborarea eseului, elevii vor avea în vedere următoarele repere:
-evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică
-comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat
-analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat
Programa BAC 2023
Programa pentru examenul de limba și literatura română la Bacalaureat 2023 este cea dinainte de pandemie. Poeții și scriitorii pe care elevii i-au avut de studiat sunt: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
„Conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi”, a transmis Ministerul Educației, scrie Libertatea.
Calendarul Examenului de Bacalaureat 2023
26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Dintre cei peste 130.500 de candidați înscriși în această primă sesiune, peste 16.000 de candidați provin din promoțiile anterioare, a transmis Ministerul Educației.
Subiectele oficiale dar și baremele de corectare vor fi publicate după prânz pe site-ul Ministerului Educației.
Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.