Comisiile de specialitate din Senat, care este cameră decizională, au dat avize favorabile pentru propunerea legislativă ca un profesor condamnat penal la o infracțiune contra persoanei intenționată, săvârșită în împrejurări legate de exercițiul profesiei, nu va mai putea preda până la intervenirea unei situații care înlătură efectele condamnării penale (reabilitare, amnistie postcondamnatorie etc.), a anunțat Vlad Ștefan, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor, în prezent consultant pe educație la Parlamentul României.
„Nu pot ocupa funcțiile prevăzute la alineatul (1) persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvărșite cu intenție în împrejurări exercitarea profesiei. (...) Nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”, precizează amendamentul adoptat.
„Întrebarea de la care am plecat a fost următoarea: Este demn de a mai preda în fața elevilor și a studenților un cadru didactic condamnat penal pentru o infracțiune intenționată?
Alături de societatea civilă și de profesioniști ai dreptului, am modificat Legea Educației, în sensul introducerii unei interdicții extrapenale care se va aplica de drept tuturor cadrelor didactice care au suferit condamnări penale pentru infracțiuni intenționate”, a scris Vlad Ștefan.
Consultantul a precizat că în prezent în școli apare următoarea situație: profesori condamnați penal se reîntorc la catedră, recidivând de cele mai multe ori.
„În lipsa pedepsei complementare de a mai exercita profesia dispusă de instanță, s-a impus intervenția Parlamentului, care are tot dreptul de a conferi efecte juridice extrapenale unor condamnări penale definitive. (Decizia 304/2017).
Cu alte cuvinte, această sancțiune civilă va proteja sistemul de învățământ de acele cadre didactice care pun în pericol integritatea fizică și psihică, libertatea, demnitatea elevilor, studenților și a colegilor profesori”, a precizat Vlad Ștefan.
Inițiativa legislativă a aparținut deputatului USR Cristina Iurișniți. Urmează votul în plenul Senatului și, dacă este adoptată, promulgarea de către președintele României.
„Lansez următoarea provocare viitoarei legislaturi: oare este de ajuns să limităm sfera infracțiunilor doar la cele săvârșite contra persoanei? Oare un profesor care ia mită sau care falsifică documente oficiale mai are căderea morală de a mai preda elevilor și studenților?
În orice caz, votul Parlamentului va fi un prim pas către dezideratul nostru, al tuturor: să luptăm pentru siguranța elevilor, studenților și a profesorilor și să reîncepem să consolidăm prestigiul carierei didactice și a demnității profesorului din România”, a precizat Vlad Ștefan.