Aurel Pop, un nou mandat la Academia Română: L-a albit pe Iordache, l-a publicat pe Dan Voiculescu

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.04.2022 - 19:29
Aurel Pop, un nou mandat la Academia Română: l-a albit pe Iordache, l-a publicat pe Voiculescu / basilica.ro
Aurel Pop, un nou mandat la Academia Română: l-a albit pe Iordache, l-a publicat pe Voiculescu / basilica.ro

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales marţi într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române, cu durata de patru ani. Alegerile au avut loc prin vot secret în Aula Academiei Române.

SHARE

Profesor universitar și istoric important, Ioan-Aurel Pop a fost protagonistul unor momente controversate.

În mandatul său, Ioan-Aurel Pop a avut o serie de declarați tari și a avut o poziție naționalistă în accepțiunea multora, de apărare a valorilor naționale în opinia sa.

A crezut că UE a vrut să interzică Crăciunul

Ioan Aurel Pop a scris, pe Facebook: „Aud, în preziua Sărbătorii Naționale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare națională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Acești „unii” nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare”. Aflu că, de această dată, nu s-a reușit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alții pare ideal, iar pentru cei mai mulți faptul rămâne indiferent. Tinerii nu mai știu că regimurile comuniste au făcut același lucru, cu intensități și durate diferite. La noi, după 1948, cuvântul „Crăciun” a fost prohibit și înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moș Crăciun” devenise oficial „Moș Gerilă”. Altfel spus, nimic nu este nou sub soare! Acestea se petreceau în vremea globalismului comunist, când se construia societatea atee și „poporul muncitor unic”, sub egida lui Lenin, Stalin și a altor emuli ai lui Marx.

În realitatea, a fost vorba de un ghid, cu valoare de recomandare, pentru funcționarii Uniunii Europene. La momentul la care președintele Academiei își exprima, pe Facebook, indignarea, ghidul era deja retras.

Citește și: Fake news răspândit de președintele Academiei Române: UE vrea să renunțe la termenul „Crăciun”

Dan Voiculescu, la Editura Academiei

Dan Voiculescu a publicat o carte la Editura Academiei Române. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că nu și-a dat acordul pentru publicarea cărții. Referatul în favoarea publicării lui Voiculescu este semnat de Mugur Isărescu, academician și guvernator BNR.

Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, și-a publicat cartea “Tratatul Umanismului Pragmatic“ la Editura Academiei Române (EAR). Lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că „personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act.”

Citește și: Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. Nu mi-am dat acordul

A recunoscut plagiatul lui Iordache, dar nu oficial

În 2017, l-am acuzat pe Florin Ioradche de plagiat în lucrarea de doctorat susținută la Chișinău. Detalii AICI.

Președintele CNATDCU (cumul de funcții), Ioan-Aurel Pop, nu și-a recunoascut semnătura de pe documentul prin care instituția pe care o conduce i-a dat verdict de neplagiat lui Florin Iordache. Pus în fața probelor, Ioan-Aurel Pop spune că, în opinia sa, pesedistul a plagiat în teza de doctorat.

La finalul lunii decembrie 2019 și ignorând dovezile, Consilul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că Florin Iordache nu a plagiat.

Ioan-Aurel Pop a spus că el nu a semnat niciodată un astfel de document.

Citește și: Șeful CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, acuză fals în documentul prin care Florin Iordache scapă de plagiat

Inconsecvență la șefia CNATDCU

Actualul președinte al Consilul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Ioan-Aurel anunțase, în exclusivitate pentru Newsweek România că va părăsi această funcție încă din ianuarie 2020.

Ioan-Aurel Pop nu a plecat de la conducerea CNATCDU în iarna lui 2020. A făcut-o 18 luni mai târziu, dar nu definitiv.

Citește și: Ioan-Aurel Pop, autosuspendat de la șefia CNATDCU. În urmă cu 18 luni, pentru Newsweek: Demisionez

S-a delimitat de AUR și Simion

Ioan-Aurel Pop a reacționat după ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat de înțeles că președintele Academiei Române ar fi unul din profesioniștii înregimentați de partid.

Într-o declarație pentru Newsweek România, Ioan-Aurel Pop spune că nu cunoaște doctrina AUR și că nu a avut nicio discuție cu George Simion.

„Ca presedinte al Academiei, nu dau (si nici nu pot sa dau, prin Legea Academiei si prin Statutul Academiei) interviuri  pe teme politice, legate sau nu de campanii electorale. Nu fac politica de niciun fel, nu fac parte din niciun partid politic.

Nu am avut nicio discutie vreodata cu dl Simion si nici cu AUR. Nu cunosc doctrina AUR. Fotografii cu mine isi fac foarte  multe persoane si le posteaza in diferite locuri fara sa-mi ceara acordul. Probabil ca s-a decis publicarea fotografiei  (nu stiu cand a fost facuta!) in contextul campaniei electorale, ceea ce este regretabil”, a spus președintele Academiei. 

Citește și: Președintele Academiei acuză AUR și pe George Simion că i-au folosit imaginea în scop electoral

Cine este Ioan-Aurel Pop

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001 în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie şi membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deţinut primul mandat de preşedinte al celui mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării în perioada 2018 - 2022, în urma alegerilor desfăşurate pe data de 5 aprilie 2018.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, este doctor în istorie şi profesor al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală şi în evoluţia instituţiilor medievale, paleografie latină şi istoria Transilvaniei.

A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991 - 1992) şi profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca'Foscari din Veneţia (2003 - 2008).

În perioada 1993 - 2018 a deţinut funcţia de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012 - 2020 a fost rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Litere şi Arte din Paris, iar în 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă din Salzburg.

Conform statutului, alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după data de 4 aprilie când este celebrată Ziua Academiei Române. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te