Numele marelui sculptor Constantin Brâncuși a fost asociat cu o universitate de stat, cea din Târgu Jiu, care a fost în centrul mai multor scandaluri, încât deținătorii drepturilor de autor asupra a tot ceea ce înseamnă „Brâncuși” și-au declarat regretul că au acordat dreptul acestei instituții de a folosi numele artistului.
Un raport al Curții de Conturi de la finalul lui 2018 arată că la Universitatea „Constantin Brâncuși” (UCB) a avut loc o deturnare a burselor studenților spre salariile agajaților, a fost indus în eroare Ministerul Educației Naționale pentru a aproba diverse deblocări de solduri din excedentele anilor anterior și s-au înregistrat nereguli în derularea achizițiilor publice din fonduri europene și din bani guvernamentali.
În septembrie anul acesta, Curtea de Conturi a decis trimiterea documentelor către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Totul la salarii
În anul universitar 2017-2018, Senatul universității a hotărât diminuarea, ilegal, a cuantumului burselor studenților. Nemulțumiți, aceștia au reclamat la Ministerul Educației Naționale, care a solicitat instituției gorjene să revină imediat asupra deciziei.
Camera de Conturi Gorj a efectuat un control și a constatat că studenții au fost prejudiciați cu suma de 125.388 lei, rezultată din diminuarea cuantumului burselor. Dar a mai descoperit și că au fost utilizați ilegal 463.318 lei de la burse şi a 312.040 lei de la transportul studenților pentru plata salariilor și achiziții de bunuri și servicii.
La finele lui 2016, universitatea a înregistrat un excedent de circa 1,5 milioane de euro, din care putea să cheltuiască în 2017, pentru salarii, doar un sfert.
Însă, această cotă nu a fost de ajuns pentru creşterile salariale, căci angajările suplimentare făcute ilegal de conducerea universității şi funcțiile de conducere înființate pentru a răsplăti clientelismul au făcut ca fondul de salarii să explodeze, conform inspectoriilor.
În aceste condiţii, pentru plata salariilor a mai fost nevoie şi de utilizarea ilegală a sumei de 801.099 lei din sumele alocate pentru bursele și transportul studenților, arată raportul.
Mai mult, după cum reiese din documentul Curţii de Conturi Gorj, Universitatea „Constantin Brâncuși” a calculat, înregistrat și virat CASS angajator mai mic decât cel legal, apoi a solicitat la MEN acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul de stat în sumă echivalentă, solicitare aprobată.
Universitatea nu a utilizat însă suma pentru plata CASS, ci tot pentru plata salariilor.
Președintele Senatului UCB, Adrian Gorun
Angajări ilegale și sponsorizări din fonduri europene
Curtea de Conturi a mai constatat că Universitatea „Constantin Brâncuși” a angajat 10 persoane, în perioada iulie 2017- octombrie 2018, în condițiile în care universitatea se afla în restructurare, iar Senatul instituției a decis reducerea numărului de personal.
Mai mult, în 2018, conducerea universității a obligat angajații care realizează activități în cadrul proiectelor europene să sponsorizeze universitatea cu 30% din sumele încasate, mai arată raportul.
Președintele Senatului, Adrian Gorun, și prorectorul Liviu Neamțu au condiționat semnarea documentelor privind proiectele de plata acestor sponsorizări. Managerii de proiect au făcut și fac presiuni pe angajați să sponsorizeze instituția cu diverse sume de bani.
Adrian Gorun a schimbat nu mai puţin de 6 contabili şefi în ultimii 2 ani. Mai mult, a fost distrus un server cu date esențiale ale instituției.
Surse din interiorul universității ne-au relatat că serverul de la contabilitate a „suferit un atac cibernetic” care s-a soldat cu distrugerea tuturor înregistrărilor contabile. Astfel, la acest moment universitatea nu mai are cum să justifice modul de cheltuire a banilor.
Am făcut o solicitare către Universitatea „Constantin Brâncuși” cu privire la acest incident, dar nu am primit nici un răspuns.
De ce Adrian Gorun este intangibil?
Președintele Senatului acestei universități este cercetat penal atât de procurorii locali, cât și de către cei ai DNA. Doar că Adrian Gorun s-a înconjurat de persoane cu influență.
Adrian Gorun este conducător de doctorat al procurorului șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, Michaela Loredana (Gurică) Teodorescu, instituția unde a ajuns sesizarea penală a privind UCB.
La Facultatea de Științe ale Educației, Drept și Administrație Publică, Adrian Gorun și-a înscăunat, pe post de decan, pe fiul său, Horațiu.
Pe lista cadrelor didactice asociate la facultatea condusă de Horațiu Gorun o regăsim şi pe Costina Vergina Sfinteș, polițista din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Gorj despre care presa a scris că l-ar fi scăpat pe Adrian Gorun de toate dosarele penale în care acesta a fost anchetat. Și ea l-a avut conducător de doctorat tot pe actualul președinte al Universității „Constantin Brâncuși”.
Am solicitat în baza legii 544/2001 un punct de vedere al rectorului UCB, însă, până la data publicării materialului nu am primit niciun răspuns. Mai mult, universitatea refuză să ne transmită numărul de înregistrare al solicitării.