Asociația elevilor: E o inechitate că elevii școlilor private învață online, iar cei de la stat, nu

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.10.2021 - 16:04
Asociația elevilor: E o inechitate că elevii școlilor private învață online, iar cei de la stat nu / kidadl

Ministerul Educației a luat o decizie controversată permițând școlilor private să își continue activitatea online. În același timp, elevii din instituțiile de stat au fost trimiși două săptămâni în vacanță

SHARE

Newsweek România a vrut să afle opinia elevilor în legătură cu această decizie care apare ca discriminatorie. Elevii din școlile private obțin două săptămâni de pregătire în plus care pot influența decisiv rezultatele la examenele de la final de an: evaluarea națională și bacalaureatul.

Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța ne-a precizat că soluția care se impunea ar fi fost „trecerea în online a tuturor unităților de învățământ.”

Citește și: Șanse mici pentru deschiderea școlilor după vacanță. Niciun mare oraș cu incidență COVID sub 6/mie

„Considerăm faptul că această vacanță este o măsură luată în detrimentul elevilor, creând o incertitudine cu privire la parcursul educațional al elevilor și ducând la fragmentarea anului școlar, scăzând calitatea actului educațional. Apreciem faptul că o măsură mult mai bună, care ar fi protejat elevii din punct de vedere epidemiologic și nu ar fi afectat parcursul educațional al elevilor, ar fi fost trecerea în online a tuturor unităților de învățământ.

Ministrul Educației a afirmat faptul că nu dorește trecerea în online deoarece aceasta poate crea inechități. Inechitățile nu sunt create de școala online în sine, ci de însăşi Ministerul Educației, care a avut la dispoziție aproape 2 ani pentru a încheia aceste inechități și a stabiliza învățământul online. Singura inechitate din acest context este faptul că elevii școlilor private vor putea beneficia în continuare de școală, în mediul online, iar cei din şcolile de stat nu. Astfel, elevii care învață în școli de stat vor fi nevoiți să recupereze materia, posibil chiar și online, neexistând certitudinea că după această vacanță scenariul epidemiologic va permite trecerea în format fizic a școlilor”, ne-a precizat Ariana Dudună, președinte Asolciației Elevilor din Constanța.

Această vacanță vine în contextul în care România are un an școlar scurt în comparație cu ce se întâmplă în Europa. Puține state oferă elevilor peste 11 săptămâni de vacanță de vară iar printre ele se află: România, Italia, Spania, Portugalia dar și Blugaria.

Vacanța între 9 și 11 săptămâni: Ungaria, Serbia, Bosnia, Suedia, Finlanda, Grecia. Vacanță între 7 și 9 săptămâni: Polonia, Cehia, Slovacia, Franța, Norvegia. Vacanță de vară sub 7 săptămâni: Germania, Elveția, Marea Britanie.

Citește și: Elevii din România merg 167 zile la școală. În Italia și Danemarca – 200, Olanda – 189, Serbia – 170

UPDATE. ​Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că cele două săptămâni de vacanță se vor recupera în ianuarie, cu prezență fizică, între 3-14 pentru elevii de gimnaziu și liceu și între 10-14 pentru cei din ciclul primar, care ar fi avut oricum o săptămâna de vacanță în octombrie.

În acest caz, rămâne de văzut ce se întâmplă cu elevii din privat. Decalajul rămâne. În plus, nu există nicio garanție că situația epidemiologică va fi mai bună în ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te