Conform sursei citate, motivul principal invocat de conducerile şcolilor pentru a justifica inexistenţa măsurilor de pază şi protecţie este lipsa fondurilor.
Consiliul Naţional al Elevilor precizează că de prea puţine ori autorităţile publice locale îşi asumă plata acestor servicii prin finanţare complementară, deşi ele ar trebui să fie prezente şi gratuite în fiecare unitate de învăţământ, conform art. 4 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.
„Realitatea este cu atât mai tristă odată ce luăm în calcul faptul că, în numeroase şcoli, «fondul gardianului», de altfel ilegal, este o practică răspândită. La începutul fiecărui semestru, elevilor şi părinţilor le este încă solicitat să contribuie cu bani la «fondul şcolii», fie în mod explicit, fie sub denumirea de «donaţie», bani care ulterior sunt folosiţi pentru asigurarea pazei. Există, de asemenea, cu precădere în mediul rural, şcoli care nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video sau în care aceste dotări nu funcţionează”, subliniază sursa citată.
Consiliul Naţional al Elevilor consideră că siguranţa elevilor în principalul mediu de învăţare este o temă care ar trebui inclusă urgent pe agenda publică.