53 de copii din Timiș au fost retrași de la școală, pentru home schooling nerecunoscut în țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.02.2022 - 22:13
Inquam Photos / Alex Nicodim

53 de copii din ciclul primar şi gimnazial al unor şcoli din mediul rural din Timiș au fost retraşi de părinţi.

SHARE

Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, care a spus că cele mai multe cazuri s-au înregistrat în comuna Orţişoara şi că va anunţa instituţiile statului pentru a lua măsurile privind respectarea dreptului la educaţie al copiilor.

Cei mai afectaţi sunt elevii de clasa a VIII-a, care din cauză că nu îşi vor încheia situaţia şcoală în sistemul românesc, nu vor putea susţine examenul de Evaluare Naţională.

„Monitorizăm atent lucrurile.Tendinţa aceasta a fost remarcată în urmă cu un an. Atunci, lucrurile au pornit din perspectiva numărului mare de copii retraşi de la şcoala gimnazială din Orţişoara. Şi acum este şcoala unde avem cei mai mulţi copii retraşi. (...). În acest caz, nu este vorba despre vreo problemă a actului didactic, ci o chestiune care ţine de opţiunea familiei pentru o confesiune religioasă", a declarat Marin Popescu.

La nivelul judeţului sunt 53 de copii ale căror familii au optat pentru home schooling. Şapte copii sunt din clasa I, trei din clasa a II-a, opt din clasa a III-a, trei din clasa a IV-a, trei din clasa a V-a, şapte copii din clasa a VII-a şi unul din clasa a VIII-a. Ei provin din şcolile din Jimbolia, Giarmata, Sudriaş, Lugoj, Cenad, Orţişoara şi Moşniţa Nouă.

"Cu siguranţă, se vor reîntoarce în sistemul de învăţământ, ca urmare, retragerea de la şcoală şi participarea la activităţi în altă formă, nerecunoscută în România, cu siguranţă va conduce la o echivalare a studiilor, dacă vor reveni peste un an sau doi în sistemul nostru, echivalare care înseamnă o echivalare a cunoştinţelor, pentru reintegrarea lor într-o anumită clasă din şcoli", a mai spus Popescu.

Echivalările se vor realiza de către unităţile de învăţământ, în baza unui aviz dat de IŞJ Timiş, de o comisie formată din profesori şi învăţători care vor evalua cunoştinţele elevilor la data la care se vor întoarce în sistemul de învăţământ.

Raportarea datelor cuprinde perioada 1 septembrie 2021 până la zi, iar 28 de copii provin din Orţişoara.

Sistemul home schooling înseamnă că elevii intră în online cu profesori din străinătate care au astfel de sisteme de educaţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.