400.000 euro au făcut profesorii din meditații într-un an. Se fac bani frumoși din pregătire

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.10.2024 - 12:44
400.000 euro au făcut profesorii din meditații într-un an. Se fac bani frumoși din pregătire Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
400.000 euro au făcut profesorii din meditații într-un an. Se fac bani frumoși din pregătire Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

400.000 euro au făcut profesorii din meditații într-un an. Se fac bani frumoși din pregătirea elevilor la diferite obiecte de studiu.

SHARE

Statul român i-a obligat pe profesorii fac meditații în privat cu elevii să declare veniturile încasate lunar la ANAF. 

Chiar dacă mai sunt persoane care nu sunt în completă legalitate, observăm că veniturile obținute din această activitate nu sunt deloc de neglijat. Spre exemplu, în Galați peste 100 de profesori au obținut în anul 2023 400.000 de euro.

400.000 euro au făcut profesorii din meditații într-un an. Se fac bani frumoși din pregătire

Suma totală brută declarată de aceștia a fost de 2.345.202 lei, din care veniturile nete declarate au fost de 2.002.982 lei, echivalentul a 400.000 de euro.

Cel mai mare venit brut din meditații declarat pentru anul trecut de o singură persoană a fost de 243.702 lei, aproape 50.000 de euro.

Citește și: Profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau

Cu alte cuvinte, o zecime din totalul banilor din meditații declarați de cei 149 de profesori gălățeni a revenit unei singure persoane, conform Viața Liberă. 

Astfel, în anul școlar 2024-2025, în învățământul preuniversitar din județul Galați sunt 5.106 norme de cadre didactice.

Numărul defalcat al acestora pe disciplinele "de interes" este următorul: Matematică - 330 de profesori, Limba română - 350, Fizică - 127, Chimie - 100, Limba engleză - 270, Limba franceză - 155, Istorie - 160 de profesori.

în România, sunt 172.000 de profesori care pot da meditații.

În acest moment, la nivelul Ministerului Educației nu există un proiect scris și care să specifice în detaliu cum ar urma să fie controlați profesorii și nici nu s-a decis ce fel de măsuri se vor lua împotriva profesorilor care face meditații cu elevii de la clasă.

Pe un site specializat doar în anunțuri privind meditațiile, găsim și prețurile:

Limba chineză: 110 lei pentru o oră și 30 de minute, Vioară – 75 lei/ora, Limba italiană – porofesoară cu 3 ani experiență, 50 de lei/ două ore, Chimie – 50 de lei pentru două ore oferite de un inginer cu doi ani experiență, Matematică – 90 lei pentru două ore la matematică oferite de o profesoară cu doi ani vehicme Limba germane – 75 de lei pentru o oră și jumătate Limba engleză – 35 de lei o oră jumătate pentru că există multe oferte iar experiența este de numai un an.

Pe anunturi-meditatii.ro găsești o delimitare pe categorii de materii, dar și pe județe.

Citește și: Câte săptămâni de școală sunt până la prima vacanță? Elevii se întorc astăzi în clase

Concurența pe piața meditațiilor este atât de acerbă, încât profesorii plătesc pentru a-și promova anunțurile. Pe marile siteuri de anunțuri, promovarea meditațiilor se face pe bani. Meditații la engleză, germană sau matematică sunt promovate de pe portalul olx. Promovarea anunțurilor se face contra cost.

Cei care dau aceste anunțuri vor să găsească „clienți” dincolo de sălile de curs unde predau. Dar, cei mai la îndemână clienți ai meditațiilor sunt chiar elevii de la clasă.

Citește și: Cine sunt românii din sistemul de învățământ care vor primi bani mai mulți? Anunțul Guvernului

Unii părinți vor opta pentru ca fiul sau fiica lor să fie meditată de profesorul de la clasă și pentru a-i câștiga îngăduința/bunăvoința atunci când elevul va fi notat.

Alții, pentru motivul – întemeiat – că profesorul oricât de mult s-ar strădui nu poate să îi acorde elevului atenția cuvenită într-o clasă care poate ajunge și la 30 de elevi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te