272 de școli „modernizate” de PSD au rămas cu toaletele în curte. Guvernul alocă alte 17 milioane

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.06.2020 - 18:33
fanatik

Guvernul Orban va aloca bani pentru a finaliza lucrările la câteva sute de unități de învățământ preuniversitar fără grupuri sanitare și utilități. Guvernul Dăncilă a identificat aceste școli și grădinițe, a dat o Hotărâre pentru finanțarea lor, dar lucrările nu s-au mai făcut.

SHARE

În aprilie 2019, ministrul educației în funcție Ecaterina Andronescu anunța că a făcut rost de banii banii necesari pentru jumătate din cele 1.489 de unități de învățământ fără toaletă funcțională.

Probleme pe calea banilor

Ministrul de atunci al Educației dădea asigurări că va rezolva problema şcolilor cu toaletele în curte sau neconforme, fiind alocată de la buget suma de 65 de milioane de lei. Banii erau suficienți doar pentru 858 de școli, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

La finalul anului, Newsweek România a încercat să dea de urma banilor distribuiți de PSD către autoritățile locale pentru modernizarea școlilor și a grădinițelor. Unele județe precum Olt erau departe de încheierea lucrărilor la cele 12 unități de învățământ cărora le fuseseră repartizate fonduri. Pentru alte 43 de școli nu ajunseseră banii de la guvernul condus de Dăncilă.

Consiliul Județean Suceava ne-a precizat, în ianuarie 2020, că „nu i s-au alocat sume prin Hotărârea de Guvern invocată de dumneavoastră (la care s-a referit Andronescu – n.red.)”.

Citește și: Eșec 100%. Nicio școală nu a fost modernizată

Bani pentru 272 de școli care au fost „modernizate” și în 2019

A trecut un an de la publicarea listei cu cele 858 de școli și grădinițe cu toalete în curte pentru care PSD a susținut că a alocat bani.  

Guvernul Orban a publicat, azi, pe siteul Ministerului Educației o Hotărâre prin care alocă alte sume de bani pentru o treime din aceste 858 de școli.

„1. Se aprobă repartizarea sumei de 17.000 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării pe anul 2020 pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate, în anul 2019, prin HG nr. 363 și HG nr. 674, și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2019, potrivit Anexei nr. 1.

2. Se aprobă repartizarea sumei de 14.269 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării pe anul 2020 pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare conforme, potrivit Anexei nr. 2. Art. 2 - (1)

Sumele prevăzute la art. 1 se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene”, se arată în „Hotărîrea privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, pentru finanţarea în anul 2020 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat” și semnat de premierul Ludovic Orban.

Undem merg banii guvernului Orban

Cele 12,2 milioane de lei vor fi date pentru amenjarea unor grupuri sanitare „de la zero” în 103 unități de învățământ. Lista AICI

Suma de 17 milioane de lei este alocată pentru 272 de școli și grădinițe pentru care au mai fost alocate sume de bani și anul trecut. Lista AICI.

Astfel, fie banii alocați de PSD pentru modernizarea școlilor și grădinițelor nu au fost suficienți, fie nu au ajuns la destinație, fie au fost prost cheltuiți.

Citește și: Școala începe cu toaleta în fundul curții

Câteva exemple

Unități de învățământ pentru care a alocat guvernul liberal bani în iunie 2020 dar pentru care și PSD a alocat bani și în iunie 2019 (cîteva exemple care reies și din facsimile):  

Unități pentru care s-au alocat noi bani în 2020

Aceleași unități pentru care s-au alocat bani și în 2019

„ Comuna Chiojdeni Școala Primară sat Luncile, comuna Chiojdeni

Comuna Corbița Școala Gimnazială- Corp B, sat Șerbănești,

Comuna Corbița Școala Primară sat Buda,

Comuna Corbița Grădinița cu Program Normal sat Buda.

Orașul Murgeni Școala Gimnazială, sat Floreni, oraș Murgeni 135

Orașul Murgeni Școala Primară, sat Cârja, oraș Murgeni 74

Orașul Murgeni Grădinița cu Program Normal, sat Cârja,

Fifor: toate școlile pregătite în septembrie 2019

Într-o videoconferinţă cu prefecţii, şefii structurilor MAI din teritoriu şi cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare, fostul ministru interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a cerut, în august 2019, să i se prezinte, din fiecare judeţ, o situaţie la zi a stadiului în care se află şcolile, astfel încât elevii să fie primiţi, pe 9 septembrie, data începerii noului an de învăţământ, în spaţii sigure şi civilizate.

Citește și: Moștenirea PSD – 1.000 de școli cu toaleta în curte

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te