Afacerea Euroins. ASF amendează. Ciolacu vorbește de faliment. Fitch dă rating stabil. BERD o apără

DE Stelian Negrea | Actualizat: 10.03.2023 - 12:06
Viitorul Euroins. ASF amendează - Foto: INAQUAM PHOTOS / Eduard Vînătoru

Piața RCA este, din nou, în centrul unor frământări. Liderul actual, Euroins deținut de investitori bulgari, este sub presiunea controalelor ASF în timp ce unul dintre acționarii săi, BERD, îi ia apărarea. Se îndreaptă sau nu Euroins spre un scenariu City Insurance?

SHARE

Nici nu s-a stins bine scandalul falimentului răsunător al City Insurance, cel mai mare jucător de pe piața RCA, că unul nou e deja în floare.

Ținta este actualul lider al pieței asigurărilor RCA, Euroins, deținut de investitori din Bulgaria și unde Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deține un pachet minoritar.

Citește și: Un lider PNL e revoltat de noile tarife RCA: „Această situaţie trebuie să înceteze. Există soluții”

Euroins deține circa 30% din piața RCA, care s-a ridicat în 2022, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la 7,94 miliarde lei. 

Totalul pieței asigurărilor anul trecut a fost de 16,5 miliarde lei. 

Într-un anunț surprinzător, ASF a anunțat aseară că ia în calcul plafonarea pentru o perioadă determinată de timp a prețurilor la polițele RCA după ce noile tarife din acest an au produs frisoane. 

Declarațiile bizare ale șefului PSD

Piața asigurărilor, eminamente privată, a ajuns din nou în maxilarele politicienilor care au început să vorbească de falimente fără ca acestea să fie declarate de vreo instanță administrativă sau de judecată. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a avut recent o declarație bizară menită să pună paie pe foc în frământările de pe piața asigurărilor RCA: 

„E posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că statul o să intervină, așa cum a mai făcut. Înțeleg că președintele ASF a solicitat întâlniri. Există anumite semnale pe piață că se poate întâmpla asta. Mai sunt, cum a fost la City. Sunt sigur că statul român o să intervină”. 

Citește și: Tarifele RCA au crescut cu circa 40% în 2022. Cum puteți obține un preț mai mic după noua formulă

Teoretic, Ciolacu nu are nici o atribuție și nici o influență asupra pieței asigurărilor, însă anul acesta sunt reînnoite mandatele șefimii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

Ciolacu s-a remarcat, de când PSD este la guvernare, printr-o serie de declarații populiste care oferă pseudo soluții de moment pentru o serie de probleme reale. 

Pentru că șeful PSD nu a menționat niciun moment numele Euroins când a menționat posibilitatea unui faliment pe piața asigurărilor, Florin Câțu, fostul premier liberal și fost ministru al finanțelor, l-a somat pe Ciolacu să spună care este numele companiei la care s-a referit: 

“Șeful PSD-iștilor, Marcel Ciolacu, are datoria să le spună URGENT românilor la ce companie s-a referit când a spus că urmează un “faliment anunțat” pe piața asigurărilor din România. 

Viitorul Euroins. ASF amendează. Ciolacu vorbește de faliment

Dacă are informații nu poate să-i lase pe români să cumpere polițe de asigurare la o companie despre care el știe că intră în faliment. 

Astfel de declarații, din partea unui oficial cu acces la informații confidențiale, erau urmate imediat de o DEMISIE în orice țară civilizată.“.

ASF - plângeri penale și amenzi pentru Euroins

ASF se află de mai bine de doi ani de zile în control la Euroins. Amenzile au curs în cascadă. 

Conform datelor agregate de pe site-ul ASF, instituția a amendat de 22 de ori Euroins din iulie 2020 până în prezent. Valoarea totală a amenzilor a cumulat 15 milioane lei. 

Cea mai mare amendă de 3,5 milioane lei a fost acordată în decembrie 2022 pentru “neconstituirea rezervelor în regimul național de solvabilitate, evidența neadecvată a dosarelor de daună, nerespectarea prevederilor legale privind instrumentarea și termenele de plată a despăgubirilor, nedeținerea de fonduri proprii necesare acoperirii SCR.”

Cea mai recentă amendă primită de Euroins, de 310.000 lei, a fost acordată în ianuarie 2023 pentru “plata despăgubirilor cu întârziere, societatea nu a trimis sau a trimis persoanelor păgubite oferte de despăgubire sau notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat/a aprobat parțial pretențiile de despăgubire, societatea nu a acordat penalități de întârziere sau a achitat penalitățile cu întârziere, ulterior despăgubirii către persoanele prejudiciate”. 

Mai mult, ASF a depus acum o lună o plângere penală împotriva Euroins pentru raportări neconforme.

Euroins contestă, ASF câștigă

Războiul declarațiilor dintre Euroins și ASF a mers pînă acolo încât acționarul majoritar al companiei de asigurări, Assen Christov, a acuzat public că oficiali din ASF ar complota alături de acționarii fostului lider al pieței asigurărilor RCA, City Insurance, să preia Euroins. 

Iar aceste controale ale ASF la Euroins ar face parte din această strategie. Dovezi în susținerea acestor acuzații nu au fost aduse. 

 

BERD sprijină, Fitch urcă ratingul

BERD a anunțat ieri într-o scrisoare către conducerea ASF, devenită publică, că sprijină Euroins. 

“În urma productivei noastre comunicări din ultimele 4 săptămâni, BERD poate confirma că, în calitatea de membru în Consiliul de supraveghere al Euroins Insurance Group (EIG), am inițiat o analiză actuarială independentă, ce va fi realizată de către o firmă de consultanță actuarială globală de mare renume. (...) Urmărim să finalizăm evaluarea în martie (...)

De asemenea, dorim să subliniem că am fost informați că Managementul EIG și Euroins România se angajează să continue strategia, implementată cu succes, de reducere a expunerii la risc pe piața RCA de către Euroins România. 

O scădere cu 11% (mai mult de 250.000 de polițe/vehicule) a polițelor anualizate RCA a fost deja realizată începând cu anul 2022, conducând la o cotă de piață de 27,68% după numărul de vehicule înmatriculate”. 

Anterior, la sfârșitul anului trecut, agenția de rating Fitch confirmase ratingul stabil al Euroins. 

“Fith Rating a revizuit perspectiva privind ratingurile de putere financiară a asiguratorilor și filialelor Euroins Insurance Group AD (EIG) Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Compania de Asigurări Euroins AD și Compania de Asigurări EIG Re AD la stabil de la negativ și a confirmat ratingurile IFS la B+ (Slab). 

Revizuirea perspectivelor reflectă stabilizarea dezvoltării rezervelor și așteptările de îmbunătățire a Scorului Prism Factor-based Model.

Ratingurile reflectă adecvarea slabă a rezervelor și capitalizarea“

Precedentul City Insurance

Falimentul răsunător al City Insurance a speriat pe toată lumea, a pus o presiune uriașă asupra fondurilor statului și a uimit piața asigurărilor prin prisma dimensiunilor. A fost catalogat de raportul Casei de Insolvență Transilvania (CITR), cea care gestionează falimentul companiei, drept cel mai mare faliment din istoria recentă a României.

"Printre cauzele operaționale din activitatea de asigurare se numără un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață, după cum reiese din analiza activității City Insurance în perioada 2018 –  2021.

Pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societății de a recupera creanțele din regrese.

Alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăți de penalități și cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei.

CITR a stabilit, de asemenea, deficiențe în legătură cu gestionarea fondurilor bănești. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi și comision de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acționarul majoritar și de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie.

La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societății afiliate City Invest & Management", se arată în raportul CITR. 

Își mai face CEC companie de asigurări? 

O posibilă ieșire din situația dificilă a pieței RCA ar putea fi înființarea de către banca de stat CEC Bank a unei companii proprii de asigurări, însă demersurile în acest sens bat pasul pe loc de mai bine de doi ani de zile. 

Piața asigurărilor pornise ca un monopol de stat privatizat și zguduit de nenumărate scandaluri de la Astra Asigurări pînă la Atlassib și City Insurance. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te