Securitatea rețelelor 5G, transpunerea în lege a Memorandumului semnat cu SUA privind accesul companiilor din afara UE la aceste rețele, transpunerea Codului european al Comunicațiilor, dar și obligații minime de interoperabilitate între sistemele IT ale statului se numără printre prioritățile legislative ale anului 2021.
Telekom Romania s-a implicat activ, prin asociațiile de profil din industria comunicării, în pregătirea acestor acțiuni esențiale pentru industria locală a comunicațiilor, a explicat Florina Tănase, director juridic Telekom România, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.
„Sunt două acte normative esențiale pentru industria telekom pe circuitul de avizare, respectiv în dezbatere parlamentară: Codul comunicațiilor și pachetul așa numit 5G, care este un subiect intens discutat.
Este foarte important și este mesajul cheie pe care l-am transmis în ceea ce privește organizarea licitațiilor 5G, anume ca de la momentul în care acest act normativ va fi adoptat, să existe timp rezonabil, astfel încât participanții la licitație să poată merge acolo adecvat pregătiți”, a precizat Florina Tănase.
Directorul juridic al Telekom Romania a menționat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării, dar nu e singurul.
„Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.
Directorul juridic al Telekom Romania a menționat că important este, de asemenea, Codul Comunicațiilor.
„Un act normativ la care am contribuit ca industrie, am avut strânse consultări cu autoritatea de reglementare și este un demers ambițios, care face mai mult decât implementarea directivei europene.
Sper să fie adoptat cât mai repede. Atunci când va fi implementat, trebuie avut grijă să avem o periodă de timp rezonabilă.
Noi cunoaștem conținutul, însă efortul de implementare și acțiunile pot fi demarate numai după ce obligațiile și întinderea acestora devin certe pentru operatori”, a precizat Florina Tănase, director juridic Telekom Romania, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.