VIDEO Marcel Boloș: România s-a concentrat pe PNRR și a neglijat celelalte fonduri europene

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 25.08.2021 - 18:12
Marcel Boloș: România s-a concentrat pe PNRR și a neglijat celelalte fonduri europene

România are la dispoziție 83,1 miliarde de euro până în 2027, dar guvernul s-a concentrat mai ales pe PNRR și mai puțin pe programele operaționale, așa că e în urmă pentru absorbția a 50 de miliarde de euro, a explicat fostul ministru Marcel Boloș, la Newsweek LIVE.

SHARE

 

Ministerul Fondurilor Europene s-a concentrat exclusiv pe negocierea Planului Național de Rederesare și Reziliență (PNRR), în valoare de 29,4 miliarde de euro, și a neglijat programele operaționale, prin care România ar putea să atragă alte 53,7 miliarde de euro, a explicat la Newsweek LIVE fostul ministru Marcel Boloș. 

„Fiecare stat membru a decis să negocieze fie în paralel, fie pe rând PNRR și programele operaționale. Când am plecat din Ministerul Fondurilor Europene, era trimis de pe 1 octombrie, la Comisia Europeană, acordul de parteneriat, împreună cu pachetul de programe operaționale.

Ulterio, Ministerul a considerat că e mai bine să negocieze întâi PNRR și apoi să fie derulată procedura de negociere pentru programele operaționale, pentru că trebuie să existe o anumită complementaritate între cele două.

Dar, singur, puteau fi obiectul unor discuții concomitente, că nu era o problemă. Poate dacă am fi mers în paralel, acum eram mai înaintați. Asta era în favoarea României, câștigam timp pentru implementarea proiectelor. 

Noi anul trecut eram primii alături de polonezi în ceea ce privește politica de coeziune. Între timp, nu mai suntem în față”, a menționat Marcel Boloș. 

Fostul ministru al Fondurilor Europene a explicat că România trebuie să aplice modelul polonez, țară care rate de absorbție apropiate de 100%. 

„Secretul modelului polonez de gestionare a fondurilor europene stă în pregătirea din timp a proiectelor. Când sunt în fața unei perioade de programare, primul lucru pe care îl fac este să pregătească din vreme portofoliului de proiecte, astfel încât atunci când se dă drumul la finanțare, toată documentația să fie gata. 

De exemplu, dacă au de făcut o autostradă, documentația tehnico-economică e începută cu 2-3 ani înainte de programare, plus că încep cu contractele de execuție lucrări. E foarte important să pregătești proiecte din timp”, a menționat Marcel Boloș, care în prezent este directorul general al Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest.

Citește și: VIDEO Mărturia unui militar: în Afganistan, oricine te poate ucide, copii și femei au arme ascunse

Doar șase țări au cerut împrumuturi prin PNRR

Marcel Boloș a explicat că Ministerul Fondurilor Europene a schimbat și abordarea din PNRR pentru mediul de afaceri.

„În în prima variantă, a fost alocată suma de 3,8 miliarde de euro pentru investiții în mediul de afaceri, o dublare a bugetului alocat acestuia în 2014-2020.

Aceste investiții urmau să fie făcute sub formă de granturi, pentru că în perioadele de criză economică, mediul de afaceri are nevoie de capitalizare. Ori, granturile sunt cele care capitalizează mediul de afaceri și dau posibilitatea să-și consolideze capacitățile de producție. 

În varianta actuală a PNRR, sumele s-au diminuat. Nu cunosc motivul, propabil există o altă strategie de sprjinire a mediului de afaceri. Și au introdus instrumentele financiare.

Acestea par foarte trendy, dar au principalul dezavantaj că îndatorează companiile. Or, în perioadă de criză economică nu poți să pui companiile în datorie, prin instrumente financiare”, a menționat Marcel Boloș.

De altfel, doar șase țări din cele 27 membre ale UE au optat pentru împrumuturi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Citește și: VIDEO Boloș, ex-ministru al Fondurilor Europene: Sunt două cauze ale unui eșec al PNRR până în 2026

Mai mulți bani pentru tehnologii

România va trebui să își adapteze strategiile de investiții în afaceri, cu valoare adăugată foarte mare.

„De exemplu, la Cluj, pentru 2021-2027, am propus ca bugetele pentru ceea ce înseamnă robotică, nanotehnologii, microtehnologii, să aibă bugetare separată. 

Cel mai real sprijin pentru mediul de afaceri este cel mai investițiilor prin fonduri europene”, a precizat fostul ministru al Fondurilor Europene, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te