Podul suspendat de la Brăila, construit de Asocierea nipono-italiana IHI-WEBUILD (inițial IHI-Astaldi), se apropie rapid de finalizare și ar putea fi inaugurat până la sfârșitul anului. Prima variantă de drum de acces va fi către Măcin, pe raza județului Tulcea, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Sper ca termenul de final de decembrie, așa cum ne-au asigurat constructorii, să fie menținut. În niciun caz nu va fi dat în folosință un pod la care să ne uităm”, a precizat Grindeanu.
Dacă în mai constructorul ajunsese la jumătatea operațiunilor de instalare a tablierului, acum cele 86 de segmente de tablier ridicate, care formează structura suprafeţei de rulare a podului, au fost aproape complet sudate între ele. Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone.
Pe lângă pod, proiectul înseamnă însă şi o adevărată reţea de şosele şi drumuri de acces de peste 20 de kilometri.
În prezent, se lucrează intens la terasamentele aferente drumurilor de acces pe toate fronturile, atât pe malul dinspre Tulcea, cât şi pe cel dinspre Brăila.
„Ceea ce se va da în folosință anul acesta este varianta către Măcin, urmând ca varianta către Jijila – care are legătură în același drum național – să fie dată în circulație anul viitor”, a mai spus ministrul Transporturilor.
Lucrările la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila au început în 2017
Lucrările la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila au început în 2017 și trebuiau terminate în decembrie 2021.
„Deşi ne aflăm în întârziere, proiectul trebuia predat anul trecut în decembrie, avem garanţii în acest moment de la constructori şi beneficiar că se vor întreprinde toate demersurile şi se vor executa lucrările astfel încât în luna decembrie anul acesta podul să poată fi dat în circulaţie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în aprilie 2022, după ce a vizitat șantierul podului.
„Golden Gate-ul” de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România
Construcţia face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea. Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.
Podul are trei deschideri, o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale, de 489,6 m, pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea.
De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.
Pilonii au 192 m înălțime totală de la partea superioară a fundației și sunt localizați în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări și lift, accesul fiind permis din benzile de întreținere localizate pe ambele părți ale tablierului.
La pilonul Brăila sunt 72 piloți de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloți de 38 metri lungime.
În cadrul Master Planului General de Transport, podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030, care va conecta Nordul Munteniei și Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.