Primele imagini cu tot tronsonul de 37,4 kilometri al Autostrăzii A1 Pitești - Sibiu dintre Tigveni și Cornetu, pe care se desfășoară unele dintre cele mai complexe lucrări rutiere pe care le-a văzut țara noastră până acum, indică, potrivit specialiștilor Asociației Pro Infrastructură, că s-ar putea circula până la sfârșitul lui 2029, dacă autoritățile rezolvă la timp birocrația.
Citește și: Despăgubire-record, de 12.500.000 €, pe Autostrada Moldovei. Statul voia să plătească sub 50.000 €
VIDEO Imagini cu autostrada din România de 1,1 miliarde lei ca în Alpi, pe versanți. Gata în 2030?
Ne face o deosebită plăcere să vă aducem încă o premieră națională: prima filmare aeriană bună de pus în ramă de pe toți cei 37,4 kilometri ai Secțiunii 3 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. O autostradă ca-n Alpi, cocoțată pe versanți, care croșetează peste văi cele mai complexe lucrări rutiere pe care le-a văzut țara noastră până acum, la mare concurență cu lotul vecin.
Sunt 52 de poduri, pasaje și viaducte care puse cap la cap ajung la vreo 15 km. Nu doar lungimea contează: multe structuri scurte au pile foarte înalte fiindcă traversează văi adânci. Instalarea grinzilor va fi un spectacol în sine.
Adăugăm 1,7 km la tunelul Poiana dar și ecoductul Călinești, un pod pentru animale peste DN7, calea ferată și Râul Olt. Plus ziduri de sprijin, consolidări fără număr și milioane de metri cubi de săpături pe versanți.
Din fericire, până acum antreprenorul general WeBuild este la înălțime, la propriu și la figurat. Are autorizați aproximativ 9 kilometri între tunelul Poiana și Șuici, plus 5 viaducte în zona Băiașu-Cornetu și ecoductul Călinești.
Mobilizarea excelentă a italienilor de pe segmentele autorizate este și o mănușă peste fața vecinilor turci de la Mapa-Cengiz care până acum au reușit doar să se facă de rușine.
CNAIR încă nu a trimis la Agenția Națională pentru Protecția Mediului documentația necesară pornirii procedurii de revizuire a acordului de mediu care poate dura între 3 și 12 luni, în care și asocierea Mapa-Cengiz e implicată cu tronsonul său.

Prin urmare, dacă autorizațiile de construire necesare nu vor fi emise cel mai târziu în primăvara lui 2026, deschiderea traficului pe cei aproape 38 de kilometri până la sfârșit de 2029 devine practic o misiune imposibilă, având în vedere complexitatea lucrărilor, accesul teribil de dificil și fereastra de execuție disponibilă mult restrânsă față de câmpie.
Contractul de 1,1 miliarde euro, fără TVA și fără indicii de escaladare a prețurilor, a fost semnat cu WeBuild în 01.08.2022, are ordin de începere emis în 01.02.2023 și prevede 12 luni de proiectare și alte 45 de execuție”, relatează specialiștii Asociației Pro Infrastructură, pe Facebook.