VIDEO Din 42 de companii de stat, 31 sunt în insolvență sau faliment. Cum pot fi salvate

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.02.2021 - 13:22
Listarea companiilor de stat la bursă le poate salva. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă

Ministerul Economiei are în administrare 41 de companii de stat, dintre care 31 sunt în dificultate, având probleme financiare mari. O parte sunt în insolvență sau chiar în faliment, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

SHARE

Guvernul a abrogat, miercuri, prevederile legii PSD prin care era interzisă, pe o perioadă de doi ani, vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii. Urmează listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni în companii de stat.

Proiectul Guvernului Cîțu prevede că transferul de proprietate trebuie să se regăsească în recapitalizare, modernizare, investiţii, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte eficienţa economică.

Actul normativ prevede că prin diversificarea acţionariatului, se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă, în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat.

„Trebuie luată fiecare companie și analizată. Multe au fost căpușate de un strat de sinecuri politice, care au găsit acolo un culcuș cald. Lucrul acesta nu va mai fi tolerat”, a explicat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la Newsweek LIVE, de ce listarea la bursă a companiilor de stat este un lucru bun. 

 

 

„Nu cred că procesul de privatizare e unul de care să ne temem. Trebuie să le listăm la bursă, să aducem  investitori străini. Nu mă feresc de termenul privatizare. 

Din contră, dacă ne uităm la companiile de stat listate deja la bursă sau care au avut acționariat privat, 20%, cum au avut unele dintre ele, dintr-o dată acele companii au devenit transparente, s-a știut mai mult ce fac, a existat interesul să verifice managementul de multe ori pus politic”, a declarat Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a menționat că este un lucru foarte sănătos pentru companii și pentru economie ca o parte din  acționariat să fie privat.

„Proprietarii au tot interesul ca aceste companii să funcționeze. La stat, stimulentele nu sunt întotdeauna aliniate să le meargă companiilor mai bine. Tot ce zic va fi documentat și prezentat pe site-ul instituției”,  a menționat, la Newsweek LIVE, Claudiu Năsui.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.