VIDEO Cum va arăta Autostrada Sibiu – Pitești atunci când va fi terminată în 2025. Simulare 3D

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.07.2021 - 16:27
VIDEO Cum va arăta Autostrada Sibiu – Pitești atunci când va fi terminată în 2025. Simulare 3D / CNAIR

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat un video animat în care poți vedea cum va arăta tronsonul 5 din Autostrada Sibiu – Piești.

SHARE

„Imagini 3D cu traseul proiectului de infrastructură "Autostrada Sibiu-Pitești", secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești (km 91+761 - km 122+111), executată de către antreprenorul Astaldi”, a scris CNAIR.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023

În acest moment, constructorul a terminat de amenajat șantierul și a început primele lucrări. Tronsonul ar urma să fie inaugurat în perioada 2025 – 2026 și va costa 1,7 miliarde.

Autostrada Sibiu – Pitești străbate trei județe și se întinde pe 122 de kilometri.

Cele mai ieftine tronsoane depe Sibiu – Pitești s-au licitat pentru 600 de milioane (tronsonul 1 dinspre Sibiu) și 1,7 miliarde lei (tronsonul 5 dinspre Pitești). Celelate se află în diverse faze ale licitației, iar câte un câștigător ar urma să fie anunțat anul acesta sau în 2022 cel mai târziu. Pe lotul 3, între Cornetu și Tigveni, care va costa aproape 5 miliarde de lei, a fost nevoie de o licitație de precalificare pentru alegerea a șase constructori finaliști.
În total, autostrada va costa 8 miliarde de lei, cea mai mare parte din bani fiind fonduri europene.

Munca va fi titanică

„Pentru realizarea proiectului este necesară defrişarea unor suprafeţe de teren cu scoaterea definitivă a acestora din fondul forestier. Suprafaţa totală scoasă din fond forestier este estimată la 198 de hectare, atât pentru realizarea autostrăzii cât şi pentru realizarea ecoductelor... Tunelul Poiana are o lungime de 1700 de metri, cu un gradient de 0,68% care urcă de la nord la sud, şi va fi excavat din ambele părţi în acelaşi timp… Tunelul Curtea de Argeş are o lungime de 1350 m cu un punct înalt în interiorul tunelului la aproximativ 250 m de ortalul nordic”, sunt doar câteva elemente din documentația depusă la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Citește și: VIDEO Traseul complet al Autostrăzii care pleacă de la Pitești spre Sibiu. Va fi terminată în 2025

Câștigurile vor fi imense. În acest moment, datele CNAIR arată că, pe cei 101 kilometri străbătuți pe Valea Oltului între Sibiu și Pitești, se circulă cu 52 de kilometri pe oră. Viteza maximă admisă pe viitoare autostradă va fi de 130 km pe oră.

În Masterplanul pentru Transport se arată: „conectarea la nivel de autostradă a centrelor economice Sibiu şi Piteşti crează continuitate în lungul unui coridor rutier între Marea Negră şi vama de vest a ţării”.

Media zilnică anuală a mașinilor ce tranzitează Sibiu – Pitești este de 60.000, iar 95% din drum are o singură bandă pe sens.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te