VIDEO România deschide primii km de autostradă din 2022 în 15 decembrie. Ce se inaugurează în 2023

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.12.2022 - 18:21

Anul 2022 va rămâne în istoria României drept unul mediocru în ceea ce privește numărul de kilometri de autostradă dați în trafic. Primii și singurii kilometri, „ciotul” de 13,17 km ai lotului A1 Sibiu-Boița, sunt pregătiți pentru tăierea panglicii pe 15 decembrie.

SHARE

Nici anul acesta România nu atinge pragul psihologic de 1.000 de kilometri de autostradă. 2022 va rămâne în istorie drept un an mediocru la în ceea ce privește numărul de kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic: 53 de kilometri, respectiv DEx12 Balș-Slatina (40 km) și Sibiu-Boița (13,17 km). Ceea ce înseamnă că România ajunge la 954,75 km de autostradă. 

Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite

„Cei de la Porr se apropie rapid de deschiderea estimată în data de 15 decembrie, înainte de termenul contractual actualizat, aprilie 2023.

După cum se vede din imagini, stratul de uzură este complet așternut și se pun la punct ultimele detalii în zona nodurilor Șelimbăr și Boița, se instalează parapetele de protecție și panourile fonoabsorbante rămase și se aplică marcajele rutiere. Vor mai fi mărunțișuri de executat și în 2023, în afara părții carosabile, fără a deranja traficul.

Citește și: Cu 45 de ani în urmă, a fost pusă piatra de temelie a hidrocentralei Porţile de Fier II

Felicitări celor de la Porr pentru devansarea inaugurării! Le urăm spor la treabă pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, un "ciot" de 9,86 kilometri între Tigveni și Curtea de Argeș, unde vor avea o viață mult mai grea pe un relief mai dificil, traseul incluzând Tunelul Momaia lung de 1,35 km.
Din informațiile noastre, li s-a aprobat proiectul pentru obținerea autorizației de construire (PAC) și s-au apucat de organizarea de șantier, iar lucrările ar trebui să înceapă în primăvară, având termen de execuție 44 luni”, relatează specialiștii Asociației Pro Infrastructură pe Facebook. 

Pragul psihologic de 1.000 de kilometri de autostradă, atins de România în primăvara lui 2023?

Odată cu deschiderea lotului A1 Sibiu-Boița în 15 decembrie 2022, România ajunge la 994,6 kilometri de autostradă și drum expres aflați în exploatare.

„Cine marchează borna de 1.000 km? (...) Dacă ar fi să pariem, noi am pune banii pe turcii de la Nurol care ar putea da drumul la trafic prin luna mai 2023 pe cei 13,55 kilometri din Autostrada Transilvania, între Nușfalău și Suplacu de Barcău, dacă vor avea noroc de vreme bună. Termenul contractual de finalizare, februarie 2023, probabil va fi extins.

Cei de la Nurol au avut permanent un ritm decent de execuție. Nu au rupt norii dar nici nu au stat degeaba. Fiind la primul contract în România, ne declarăm mulțumiți. Sperăm să nu ne dezamăgească și să dea zor ca să putem circula spre finalul primăverii.

Să vedem dacă nu cumva compatrioții lor de la Alsim Alarko, aflați și ei la primul proiect în țara noastră, le vor "fura" onoarea și vor deschide aproximativ 10 kilometri pe A0 Sud între DN5 și DN6 tot în aceeași perioadă. Sau vor decide, cu largul concurs al CNAIR, că o inaugurare parțială este incomodă și se vor mulțumi să termine toți cei 16,3 km ai lotului 2 din noua centură a Capitalei la sfârșitul verii sau chiar prin toamna lui 2023”, apreciază Asociația Pro Infrastructură.

167 de kilometri de autostradă și drum expres, dați în trafic în 2023, dacă se aliniază planetele

Dacă se aliniază planetele, într-un scenariu ultra-optimist, în România, ar putea fi dați în trafic în 2023 puțin peste 167 kilometri de autostradă și drum expres. 

Situația pe fiecare proiect care are șanse să fie gata în 2023:

Autostrada A0: Pe sud, loturile 1 (16,93 km) și 2 (16,3 km) sunt scadente în 2023 și turcii de la Alsim Alarko nu rup norii, dar avansează într-un ritm decent care ne dă speranțe că vom circula între DN6 și A2 cel mai târziu la sfârșitul toamnei. Pe nord, lotul 2 are termen 2024, dar antreprenorul (UMB) are forța de a livra în 2023 secțiunea DN1-A3 (aproximativ 10 km), dacă și CNAIR îi cere asta.

Autostrada A3: Sectorul Nădășelu-Zimbor (30,06 km) are din ce în ce mai puține șanse să fie dat în trafic anul viitor. De ce? CNAIR nu a aprobat nici până astăzi cele două modificări de soluții tehnice la Nădășelu și Topa Mică. Fiecare zi de indecizie și tergiversare amână deschiderea, tot mai improbabilă. Mai departe, pe tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului inaugurarea înainte de termen, în 2023, este practic imposibilă.

Certă în 2023 este inaugurarea celor 13,55 km dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău, sperăm în luna mai. Dar, clasic, CNAIR este prinsă iar cu temele nefăcute: nu s-a hotărât ce soluție de conectare va cere turcilor de la Nurol să execute la Porț. Fără ea, lotul este muzeu.

Drumurile Expres: Tronsonul 3 al DEx12 Craiova-Pitești, între Slatina Nord-Est și Colonești (31,75 km) este aproape o certitudine pentru 2023. Ba chiar, cu multă determinare din partea constructorului (UMB) și multă muncă de rezolvare a birocrației făcută de CNAIR și instituțiile responsabile, putem visa și la segmentul Colonești-Albota (circa 18 km).

Din păcate, pe DEx12 Craiova-Balș (17,7 km) italienii de la Tirrena Scavi sunt mai aproape de reziliere decât de finalizare. Sperăm să își revină și să ducă la bun sfârșit șantierul în 2023, depășind cu multe, multe luni termenul contractual.

În nord-vest, pe drumul de legătură dintre Autostrada A3 și Centura Oradea, austriecii de la Strabag fac o demonstrație de forță și au șanse foarte bune să deschidă cei aproximativ 13 km de drum expres veritabil spre finalul anului 2023, înainte de termen”, relatează Asociația Pro Infrastructură.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te