VIDEO Câți km de autostradă s-ar mai putea deschide în 2022. Tronsonul Sibiu - Boița, miza cea mare

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.10.2022 - 16:56

România se pregătește să închidă un an modest în materie de construcție de autostrăzi. Ultimele eforturi sunt îndreptatre spre lotul 1 de pe Autsotrada Sibiu - Pitești și pentru un pasaj de pe Cenrtura București.

SHARE

În România s-au inaugurat, anul acesta 40 de km de autostradă. Ministerul Transporturilor mai trage nădejde că ar putea deschide cei 13 km de pe Autostrada Sibiu - Pitești (Boița), dar și Pasajul de la Domnești de pe Centura București. Cu aceste inaugurări, România ar ajunge la aproape 70 de kilometri de drum de mare viteză inaugurați în acest an.

În total, România ar avea în jur de 950 km de autostradă.

Filmarea de mai sus de pe Autostrada Sibiu - Boița a fost făcută în urmă cu câteva zile. Stadiul lucrărilor se apropie de 90%, iar acum se lucrează intens la legătura autostrăzii cu Valea Oltului (capătul ei). Reporterii Newsweek au observat, însă, zilele trecute, că sâmbăta și duminica nu se lucrează așa că nu pare mare grabă. De aceea, șansele de inaugurare ar fi cam de 50%.

A1 Sibiu - Boița - 13,17 km
Valoare: 613 mil lei (cca 125 mil euro)

Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)

Începere lucrări: aprilie 2020 (ordin de începere pe 30 martie 2020)

Termen finalizare: aprilie 2023

Lucrări: 27 poduri și pasaje, 27 podețe, un viaduct 414,7m lungime, un viaduct de 651,4m lungime, două spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, două noduri rutiere.

Pasajul Domnești

Pasajul Domnești se află și el la peste 85% stadiu și ar putea fi inaugurat în decembrie, cu 4 luni mai devreme. Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu spune că inaugurarea ar avea lor la 15 noiembrie.

Ce s-a inaugurat

Un singur tronson de drum de mare viteză s-a inaugurat în 2022. Este vorba de segmentul Balș-Slatina (40 km) din Drumul Expres Craiova - Pitești care are 121 de kilometri lungime. „Sunt primii kilometri de drum expres veritabil din România și sunt o gură de oxigen atât pentru șoferii aflați în tranzit care economisesc cel puțin o oră, cât mai ales pentru locuitorii celor două orașe”, scria Asociația Pro Infrastructura.

Inaugurarea podului peste Dunăre, ratată

Podul suspendat de la Brăila, construit de Asocierea nipono-italiana IHI-WEBUILD (inițial IHI-Astaldi), ar fi putut fi finalizat până la sfârșitul anului. Prima variantă de drum de acces va fi către Măcin, pe raza județului Tulcea, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 65 cai

„Sper ca termenul de final de decembrie, așa cum ne-au asigurat constructorii, să fie menținut. În niciun caz nu va fi dat în folosință un pod la care să ne uităm”, a precizat Grindeanu. Situația din teren s-a deteriorat în ultimele două luni, iar termenul nu mai este unul realist.

Ce promite Grindeanu

,Am prezentat astăzi Comisiei de Transporturi, din cadrul Camerei Deputaților, evoluția principalelor proiecte de infrastructură rutieră! Astfel, de la începutul acestui an: au fost semnate 45 de contracte pentru modernizarea (reabilitarea) și construcția infrastructurii rutiere, cu o valoare totală de 16,7 miliarde de lei (fără TVA)...

Citește și: Promis de Ponta în 2012, folosit la Dragnea in campanie. La Spitalul din Iași nu s-a pus o cărămidă

Pentru proiecte de infrastructură rutieră, avem estimată o absorbție a fondurilor europene de 8,8 miliarde lei, față de 4,8 miliarde în 2021

,Discuțiile din comisie s-au concentrat pe tema Autostrăzilor A7 și A8, proiecte finanțabile în special prin PNRR. În prezent, în privința A7 (Autostrada Ploiești- Pașcani, 320 km): 4 contracte de execuție din 13 au fost semnate. Toate celelalte tronsoane până la Pașcani, se află în procedură de licitație, două dintre ele având chiar câștigător desemnat...

Până la sfârșitul anului, vom lansa licitațiile pentru proiectarea și execuția secțiunilor de capăt Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin - Târgu Neamț”, precizează Sorin Grindeanu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te