VIDEO Cât ar trebui să coste de fapt, în România, o poliță RCA

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 22.09.2021 - 17:17
Cât ar trebui să coste de fapt, în România, o poliță RCA. Foto Pexels.com

Falimentul City Insurance este al treilea al unei mari companii de asigurări din România, după Astra Asigurări și Carpatica Asig. Cele trei au în comun un element important: toate vindeau polițe de asigurare obligatorie auto foarte ieftine.

SHARE

 

Falimentul City Insurance este al treilea al unei mari companii de asigurări din România, după Astra Asigurări și Carpatica Asig. Cele trei au în comun un element important: toate vindeau polițe de asigurare obligatorie auto foarte ieftine.

City Insurance a ajuns până la trei milioane de clienți, în timp ce Astra Asigurări s-a prăbușit când avea patru milioane de clienți, fiecare aflându-se la momentul falimentării pe primul loc în cota din piața de RCA. 

Rețeta aplicată a fost similară: polițe de răspunde civilă auto (RCA) vândute ieftin, mult sub prețurile concurenței, o creștere explozivă a numărului de clienți, apoi, după 2-3 ani, probleme tot mai mari în plata daunelor, pe măsură ce acestea erau tot mai marii. 

„Rețeta funcționează cât timp crește cota de piață, pentru că intră lichiditate tot mai multă. Când cota de piață începe să stagneze, vin dosarele de daună din urmă. Și dacă nu își ajustezi tarifele la timp, ai probleme de lichiditate și nu le mai poți plăti”, a explicat la Newsweek LIVE Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Citește și: VIDEO Falimentul City Insurance: Documente false, conturi fictive, dosare penale, bani în off-shore

Asigurarea RCA este obligatorie pentru 7-8 milioane de români, care trebuie să o cumpere. Concurența pe această piață este mare, 10 firme se luptau pentru câte o felie până când City Insurance a rămas fără autorizație de funcționare.

„În ultimii ani, ca să ne raportăm de la 2017, dauna medie, atât cea corporală, cât și materială, a crescut până la 9.000 de lei în 2021. 

În schimb, polița medie de asigurare în 2017 era peste 700 de lei, iar în 2021 a ajuns până la 640 de lei. 

Este complicat să ai o poliță ieftină. În România, frecvența și severitatea accidentelor este mare. Așadar, sunt riscuri mari și tarifele trebuie să arate pe măsură”, a menționat Valentin Ionescu.

Debitarea directă va reseta piața

Directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF a menționat că lucrurile se vor schimba în piața de asigurări RCA atunci când va intra în vigoare ordonanța de urgență cu privire la decontarea directă, care ne-ar responsabiliza pe toți. 

„Pe polița mea, dacă mă lovește cineva, de la orice companie, și nu vreau să lucrez cu acea companie, mă duc la asiguratorul meu. Acesta plătește dauna și se compensează cu asiguratorul vinovatului”, a menționat reprezentatul Autorității de Supraveghere Financiară.

Citește și: VIDEO Acuzații în falimentul City Insurance: Mari firme de audit au acoperit frauda

Deocamdată nu e clar când va intra în vigoare debitarea directă.

„Este la guvern, de mai multe luni, a fost în consultare publică, de două ori. Oricând, poate să fie promovată în perioada următoare de timp”, a menționat Valentin Ionescu, în cadrul Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te